Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Катерина Коробочка

«Мені було дуже страшно від того, що я одна»

переглядів: 347

Жителька Маріуполя залишилася одна у місті, яке намагалося вижити під вибухами та обстрілами

Мені було дуже страшно від того, що я одна

У Маріуполі я працювала в навчальному комбінаті ПрАТ ММКІ керівником відділу організації професійного навчання персоналу. Мене перевели на підприємство з міста Кам’янське, з активу ПрАТ ДКХЗП. До Маріуполя я приїхала 10 травня 2021 року. Наше управління займалося навчанням працівників, розробляло програми навчання, працювало на перспективу розвитку.

Мені було дуже страшно від того, що я одна

24 лютого, перебуваючи на роботі, ми ще не могли усвідомити, що хтось може розпочати активні бойові дії. В цей день я з колегами отримала повідомлення про початок війни від керівника, який вже поїхав із родиною в Запоріжжя. Ми мали закрити приміщення навчального комбінату, йти додому і працювати дистанційно.

25 лютого вже зник інтернет в Іллічівському районі. Дуже чутно було сирени та звуки пострілів і вибухів у центральній частини Маріуполя. Було страшно... Ми постійно підтримували зв’язок з колегами, підбадьорювали один одного. Я створила невеличкий запас продуктів харчування, води та інше. Місцеві колеги заспокоювали мене, розповідаючи про 2014 рік.

Можливості залишити місто вже не було. Мені було дуже страшно від того, що я одна. Колеги, які могли поїхати, поїхали і, на жаль, не поінформували мене про можливі шляхи евакуації. Ніхто не надавав ніяких надій, всі покидали місто на приватному транспорті. У мене такої змоги не було, на жаль.

Коли в Маріуполі відключили світло, газ, воду, опалення, інтернет, зв’язок, мене охопила паніка. Я не могла дати собі ради, але я розуміла, що треба ВИЖИТИ. Була надія, що весь цей жах якнайскоріше завершиться.

Мені було дуже страшно від того, що я одна

Потягнулися страшні дні. Сусіди у дворі організували доставку води та забезпечували питною водою мешканців, поки це було можливо: під обстрілами, на особистому транспорті та ентузіазмі. Наближалось свято весни - 8 Березня, і була надія на закінчення, але вона згасала з кожним днем.

Ми вчилися виживати, діставати воду, готувати їжу на багатті під звуки вибухів, ховалися по квартирах під час обстрілів, підтримували один одного, як могли. Так і  тягнулися один за одним наші дні, в яки ми намагалися вижити будь-якою ціною. У двір постійно прилітали снаряди, ранили людей і рушили будинки навкруги. Назавжди запам’ятався день, коли наш двір розбомбило. Це був жахливий день – у нашому дворі загинули люди.

Мені було дуже страшно від того, що я одна

Надія на порятунок згасала. Продуктів харчування практично не було: щось міняли, чимось пригощали сусіди. На пункті видачі гуманітарної допомоги я зустріла своїх колег, які теж не змогли покинути місто. Ми просто обіймалися і плакали.

У кінці березня наш район був окупований. Стало ще страшніше, можливості виїхати у мене не було і надалі. Інформації ніякої не було, але було дуже страшно від того пекла, в якому ми всі опинилися. День за днем я очікувала, що ось-ось станеться диво.

Мені було дуже страшно від того, що я одна

Покинути місто я змогла наприкінці квітня. Мене вивезли в Ростов. Жива! Це було щастям – я врятувалася! Протягом місяця я шукала можливість виїхати, і знайшла - через Вірменію і Польщу. Я повернулась додому, в Кам’янське, тому що я доклала всі зусилля, щоб вижити, і знайшла можливість поїхати додому з надією на краще, щоб розпочати наново життя. Все буде добре! Все буде Україна!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода санітарія і гігієна житло робота їжа 2022 окупація Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій