Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віктория Печоріна

"Страшно, коли мозок вже ніяк не реагує на тіла на вулицях. Бо якщо зволікати, будеш таким самим"

переглядів: 126

Життя, як і у багатьох людей, було сповнене планів і надій на майбутнє.

Того лютневого ранку я не одразу зрозуміла, що відбувається. Пішла на роботу, а там паніка, полки магазинів пусті. Ніхто не знає, що робити далі.

Майже з самого початку відключили світло, газ і воду. Тож ми збирали і топили сніг, а потім і дощову воду. Мені завжди подобався дощ, але зараз ще більше, бо він гасив пожежі і давав нам воду.

Перші дні працював лише один магазин, тож ми встигли зробити запаси їжі. Але все одно дуже економили, бо не знали, що нас чекає. За час, що я там була, схудла майже на 10 кг.

Одного ранку ми прокинулися від вибуху на два поверхи вище від нас. Тоді ми ще не знали, що це одне з чотирьох влучень в наш дім. Після другого почалася пожежа і вигоріло все, окрім нашої та ще декількох квартир.

Страшно, коли мозок вже ніяк не реагує на тіла на вулицях. Бо якщо зволікати, будеш таким самим.

Я вважала, що найстрашніший день був, коли мене покусав сусідський собака. Я не знала, що зі мною буде, чи є десь лікар, і як до нього добігти. Все ж таки добігла, і маю на згадку про той день 7 швів на руці.

Але найстрашніше трапилося майже через місяць, коли я побачила, як до нашого двору заходять "люди" з білими пов'язками. Наш район тримався до останнього, і я зрозуміла, що для нас все скінченно, лишилась тільки Азовсталь.

Коли вони прийшли, сказали, щоб ми йшли до ліцею, бо їм треба перевіряти квартири.

Наша сім'я і інші люди пішли. А в тому ліцеї окупанти роздавали дітям конфети, наче це може залагодити те, що вони наробили.

І навіть в той день, і коли я виїхала і читала новини, я не вважала, що Маріуполь здався. Принаймні, наші воїни боролися до останнього.

Виїхали в травні лише тому, що до того не було зв'язку і інформації.

Виїхали через Бердянськ до Запоріжжя, де нас зустріли волонтери. Дуже велика подяка цим людям, вони викликають захоплення.

Все життя в одному рюкзаку і переносці. Бо без котів своїх я б не поїхала.

Життя триває, і я знаю, що ми переможемо. І я зможу повернутися додому.

Страшно, коли мозок вже ніяк не реагує на тіла на вулицях. Бо якщо зволікати, будеш таким самим

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій