Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дар’я Валеріївна Ющенко

"Мене ранять і вражають новини про загибелі або знущання з дітей"

переглядів: 129

Ющенко Дар’я Валеріївна, 14 років, 9-А клас, Іванківський ліцей №2 Іванківської селищної ради

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Ляшевич Юлія Володимирівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Війна застала всіх дуже неочікувано. І всі відреагували по-різному, дехто більш легко переніс цю звістку, а дехто із сильним жахом та болем у грудях.

Про початок повномасштабної війни я дізналася від мами, прокинувшись зранку до школи. Коли мені повідомили цю новину, я не сприйняла все це дуже серйозно. А от з настанням вечора і з кожним вибухом, усвідомлення всієї серйозності приходило все більше й більше. В той момент відчула тривогу за своє життя та життя своєї сім’ї і всієї країни в цілому.

Цей день для мене означав, що більш нічого не буде, як раніше, і будь-які дрібниці будуть вважатися чимось більшим. І сидячи в підвалі, дуже хотілося, хоч чимось запобігти цьому і щоб весь цей жах скоріше закінчився. Перший тиждень був найгіршим, тому що потрібно було трохи звикнути до цієї ситуації. Регулярні пожежі протягом тижня. Адже окупанти своїми ракетами влучали в різні будівлі, як у жилі так і в державні інфраструктури. І, зрештою, під кінець окупації мого селища вибухи та літаки в небі не приносили такого жаху, і все здавалося таким повсякденним.

З настанням двадцять четвертого лютого погляди на життя і все навколо змінилися. Щоденні переживання за тата, який пішов захищати нашу країну, за своє життя і життя всієї родини просто знесилювало. Першого ж дня моє селище було окуповане російськими військами. Майже щоденні черги в магазин по хліб та інші продукти. Щоденні візити до сусідів по воду, яку вимкнули з початку окупації. Адже в будинку перебувало немало людей, і води використовувалося багато.

Навіть довгоочікуваний мій день народження відсвяткувала в окупації, якщо це можна було назвати святкуванням. Про подарунки навіть й мови не було, але дещо в подарунок я все ж таки отримала. Це було дві буханки хліба і дві рибини. Ці подарунки я запам’ятаю до кінця життя.

Моє життя, як і життя всіх українців змінилося кардинально. Після звільнення мого селища від окупації я не уявляла, яке життя буде далі. Влітку, щоб відволіктися від всіх новин, які ранили і ранять моє серце я навчалася. А згодом розпочалося навчання, і більшість свого часу я проводжу за підручниками та своєю улюбленою справою. Тата я тепер бачу раз на місяць. Ніколи не думала, що буду бачити рідних мені людей так рідко. Навчання тепер проходить дистанційно. Я розумію, що це необхідна запобіжна міра за даних обставин, адже ходити в школу мені подобалося більше. Мама також знаходиться дома, бо організація, де вона працює розпочала онлайн-роботу.

Найбільш мене приголомшило і здивувало те, що в XXI столітті в індустріально розвинений час конфлікти розв’язують такими методами. Я вважала, що в наш суспільні проблеми розв’язують демократично. Але, на жаль, не всі знають і використовують такі методи. І найбільш мене ранять і вражають новини про загибелі або знущання з дітей, які нічого не зробили для того, щоб з ними так поводилися. І смерті звичайних мирних людей, які ніяким чином непов’язані з військовими.

Мир для мене - це хороші взаємозв’язки з сусідніми країнами і країнами світу. І в разі екстреної ситуації можливість допомогти тим, хто цього потребує.

Я сподіваюся на швидке врегулювання цієї страшної війни, яке закінчиться нашою перемогою.

Слава Україні!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Іванків 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій