Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Сергій Павлович

«Мене катували дев’ять днів»

переглядів: 61

Колаборанти розповіли росіянам, хто саме зустрічав їх з коктейлями Молотова. Сергій Павлович ледь вижив у полоні

Я з Миколаївської області. До війни працював водієм у Миколаєві. Нікуди не виїжджав, був в окупації. Був у полоні у росіян. Мене катували. Степлером пальці проколювали, електрику підключали, дубинами били, голодом морили, води не давали.

Мене здали колаборанти. Розказали росіянам, що це я зустрічав їх з коктейлями Молотова. А що вони собі думали? Що я окупантів буду хлібом-сіллю зустрічати? Я дев’ять днів провів у камері.

Вони мене допитували, з ким я ще був. Сказав, що один. А потім почалося: «Ми і Київ візьмемо, і все на світі». А я тільки посміхався на це. Коли заходили в камеру, то питали: «Діду, ти ще живий?»  – і далі продовжували знущатися.

Я вже не міг навіть ходити - весь побитий був, спухлий. Мене вивозили, мабуть, уже на розстріл, а потім сказали: «Діду, добіжиш до того повороту за п’ять хвилин – житимеш».

А там - десь кілометр. Я дошкандибав туди, а вони під'їхали, кинули мені паспорт і сказали, що я виграв.

Мої друзі відмовилися мені допомагати. Усім тяжко було тоді. Тільки один друг купив мені телефон, карточку, завантажив багажник харчами й привіз. Виходить, він один розумів, як тяжко було вижити після того, що зі мною сталося.

Мене сестра з подругою три місяці виходжували. Я вижив. А тепер чекаю, поки наші солдати викинуть окупантську наволоч з нашої країни.

В побутовому плані було тяжко. Були місцеві колаборанти, які привозили харчі і продавали за високими цінами. Але ж грошей не було, заробити ніде - окупація. Коли сестра з подругою мене виходили, я рибку ловив, у нас тут річка поряд. У когось яйця брали, у когось - молоко.

Зараз я знову їжджу, працюю, заробляю гроші. Треба якось виживати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаївська область 2022 Текст Історії мирних чоловіки психологічні травми безпека та життєзабезпечення здоров'я непродовольчі товари їжа окупація полон
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій