Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Вікторівна Петрик

«Маріуполь обстрілювали щоденно: ми не могли вийти з укриття»

переглядів: 117

До повномасштабного вторгнення я жила разом з родиною у Маріуполі. Ми не очікували, що розпочнеться повномасштабна війна, тож поставилися до цього не дуже серйозно. У нас і раніше було неспокійно, тому ми чекали, що ось-ось усе закінчиться. 

24 лютого ми прокинулися о четвертій ранку від вибухів. Ми мешкали біля мікрорайону Східний, а це було дуже близько до лінії розмежування з окупованою територією. Намагалися не панікувати.

У місті обстріли були щодня. Було таке, що ми навіть не мали змоги вийти зі сховища, ночували теж там.

Це було дуже страшно: ми не знали, чого очікувати. З другого березня у нас не було зв'язку. Ми не знали, що відбувається в країні, як рухається фронт, куди бігти. Була ситуація повної невизначеності.

Ми не знали, що буде завтра, що буде через годину. День прожили - і щасливі.

У нас були проблеми з водою. Довелося збирати дощову. Їжа була, тому що ми жили у приватному секторі і мали певні запаси. Продукти ми ділили, бо не знали, скільки часу триватиме така ситуація.

З їжею було скрутно, з ліками - також. На дощовій воді ми готували їжу, а запаси питної тримали для дітей.

З Маріуполя ми виїхали 27 березня рано-вранці, і вже під вечір були у Запоріжжі. Це була не перша наша спроба виїзду. Ми намагалися виїхати п’ятого березня, проте нас не випустили з міста: казали, що ворог поруч і це дуже небезпечно. Тому ми повернулися додому. Потім ще робили спроби, але ми жили на Лівому березі: він був повністю перекритий, тому ми не мали змоги залишити місто.

Коли всі укріплення між правим і лівим берегом були розбиті окупантами, ми змогли виїхати. Було дуже складно, тому що були постійні обстріли, нам потрібно було їхати повз завод Азовсталь. Там був розбитий міст, але залишалася його половинка, яку нам вдалося переїхати.

Я викладач Маріупольського університету, який виїхав до Києва. Я працюю онлайн. Відволікаюсь від ситуації навколо. Донька навчається у школі онлайн, а син вдома. Ми всі разом.

Я хочу, щоб війна закінчилася якомога скоріше і ми мали змогу з'їздити в Маріуполь. Хочеться миру, спокою і тиші, і щоб війна закінчилася нашою Перемогою. Це найголовніша мрія.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода харчування дітей непродовольчі товари сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація обстріли "Азовсталі"
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій