Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Богдана Юріївна Залевська

"Мама завжди казала: "Московія – ворог"

переглядів: 216

Залевська Богдана Юріївна, викладачка Запорізької гімназії №6

Конкурс есе "Війна. Моя історія"

Господи, зглянься, зупини, не карай…

Пам’ятаєш, як у легенді… Прийшли країни і щось просили, а моя Україна стояла осторонь і тихенько плакала (такі ми є - усе самі, нічого не просимо). І що ти нам дав? Мову. Дякуємо за це – неоціненний скарб. Але що робити, коли є ті, що мову не розуміють – тільки силу.

Історія показала: одні прибігли зруйнували, спалили, взяли в полон, інші набігли руйнують, вбивають, палять, ґвалтують - «рятують» одним словом. І хоч би хто завітав чемно і щось побудував, подарував, порадив, допоміг. На жаль….

Пів на п’яту ранку… Вибух… Підскочила на ліжку і до чоловіка пошепки: «Війна почалася…». А до того декілька місяців усіх переконувала: «Війни не буде, подзвякають на кордоні залізяччям і заберуться». Потім день, два, п’ять чекала на повідомлення, що все закінчилося. Що це? Віра в краще, у людей? Ні, це дурість. Мама ж бо завжди казала: «Московія – ворог». Вона це знала завжди, бо «західнячка і бандерівка» - так називали сусіди. А потім не знаю де взялася сила духу. Перше, що зробила щиро перепросилася, піднявши очі до неба, перед Президентом. Не вірила в нього і не голосувала. І перед народом українським, бо одне з перших запитань було: «Хто боронитиме землю нашу?» Соромно.

Сьогодні живу повноцінним життям тут, в Запоріжжі, Спитаєте, як можна жити повноцінно під сиренами і вибухами. Відповім: не те що можна, а й треба. Не виїхала, бо вірю в хлопців і дівчат, що на нулі, молюся за них щодня.

Вони знають, що я тут, і тому боронять хвилину моєї ранкової кави, живе спілкування з дітьми на уроці (хоч і онлайн), перегляд кольорових снів… Радію, що багато хто з моїх друзів і знайомих перейшов на спілкування українською, хоча б принципово. Щаслива, що ми єдині: нема понять Західна і Східна Україна. І переконана: Україну не підкорити, на зламати – вона існуватиме, допоки житиме хоч один українець. Тому вчителюю і вважаю основною місією своєї роботи – допомогти дітям зрозуміти хто вони є і навіщо прийшли в цей світ.

Господи, зглянься, зупини, не карай… Слава Україні!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Запоріжжя 2022 2023 Текст Історії мирних жінки обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій