Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Миколаївна Ткачова

«Мама і сестра залишилися в окупації»

переглядів: 94

Мені 46 років. Я жила в місті Лисичанськ Луганської області. Наприкінці березня виїхала з сином у Полтаву. На жаль, мама і сестра залишилися в окупації. 

24 лютого я отримала повідомлення з роботи про те, що маю залишатися вдома до розпорядження. Прочитала новини і дізналася, що почалася повномасштабна війна. Розбудила сина і пішла в супермаркет. 

З першого дня було чутно вибухи. Я мала вирішити, що робити далі. Не хотіла виїжджати, але зрештою усвідомила, що я в першу чергу – мама, і лише потім – донька. Я не могла допустити, щоб мій син опинився в окупації. 

Ми виїхали приватним транспортом. Через обстріли й руйнування було складно добратися до місця збору. 

У нас було двадцять хвилин на те, щоб зрозуміти, що взяти з собою, а що залишити. Ми залишили паспорт сина, ноутбук, цінні речі, але взяли вишиванки та книжки з історії. Звучить дивно, але це так. 

Біля Лиману був обстріл, тому довелося вертатися і їхати через Краматорськ. Зупинилися в Полтаві. Зараз ми з сином мешкаємо окремо. Він навчається в Полтаві, а я працюю в Сумах. Тут житло дешевше. Я влаштувалася в податкову інспекцію. Потроху життя налагоджується. Спілкуюся з мамою і сестрою, коли вдається зв’язатися з ними. На жаль, у них немає можливості виїхати.

Мене шокує, що у ХХІ столітті йде війна. Я багато чого бачила і чула за вісім років. Зрозуміла, що хороших людей набагато більше, ніж поганих. Це вселяє віру в те, що все буде гаразд. Намагаюся не думати про погане – мені так легше.

Хочу нашої перемоги і миру. Я розумію, що колись повернуся додому, але не найближчим часом, бо мені потрібна робота.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Лисичанськ 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій