Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Ушакова

"Люди згоряли живцем у квартирах, хто вистрибував з вікон"

переглядів: 53

Моя родина жила у м. Маріуполь. Я працювала в будiвельнiй компанії HR менеджером, чоловік мав своє будівельне підприємство. Син у 2021-2022 роках навчався у 5 класі, займався плаванням, має другий юнацький розряд із плавання. Були такі плани на майбутнє. У вихідні їздили на природу, на море, ми дуже любили такі вилазки.

24 лютого 2022 р. вранці о 6.00 ранку ми прокинулися від вибухів десь далеко. По телевізору казали, що на нашу країну напала РФ. Але все одно пішли ми з чоловіком на роботу, син лишився вдома. Це було дуже страшно. Але ніхто не міг повірити, що почалася війна.

Поряд з офісом літали снаряди, мікрорайон Східний обстрілювався без передиху "градами", містом їздила військова техніка. Я на роботі побула до обіду і нас пустили додому. Слава Богу, ми дісталися додому цілими. Але це все було не таке страшне, що почалося потім.

Поруч із нашим будинком знаходилася тероборона і в заводі поряд із нашим будинком сиділа організація Червоний Хрест. Їх обстрілювали майже весь час. На цих місцях вогонь вівся постійно, відпочинок наступав тільки вночі о 21.00-22.00 годині, а о 5.00 все починалося знову і знову.

2 березня 2022 р. до нас у двір прилетів снаряд і впав поряд з нашою машиною, від ударної хвилі вона вибухнула, так ми прокинулися без транспорту, без змоги виїхати з цього пекла. Від ударної хвилі в квартирі вилетіли всі шибки, що покривили вхідні двері. Ми дивом встигли вибігти з квартири. З нами знаходилися ще наші мами - моя і чоловіка, наш син, разом нас 5 чоловік. Ми з сусідами опинилися в тамбурі. А поряд з нашим під'їздом прилетіло до квартири на 8 та 9 поверсі.

Люди згоряли живцем у квартирах, хто вистрибував з вікон та – на смерть, рятувальних служб не було. Все довкола нагадувало якийсь фільм жахів. Води не було, збирали її зі стічних труб у під'їзді, після того, як пройшов сніг і почав танути, хто – зливав воду з батарей. І після цього все пекло стало ще гірше, до нас у двір вечорами якоюсь машиною привозили людину з мінометом. Як же це страшно, коли з тобою ще й твоя дитина. Він брав мене за руки і говорив: "Мама, тобі теж страшно? В тебе руки тремтять". Господи, не дай Боже.

5 березня ближче до 5.00 ранку полетіли перші літаки, це було жахливо. Укриттів не було, усі намагалися виїхати. До нас забіг сусід із сусіднього під'їзду і запропонував їхати, ми, ні секунди не думаючи, погодилися. Виїзджали через їхні блокпости, наших уже не було. Слава Богу, наші молитви були почуті, і ми виїхали з цього пекла всі разом.

Спочатку ми мешкали у Львові в офісному приміщенні компанії Глово. Спасибі їм та волонтерам, які нас розселили, нагодували, одягли. Там ми прожили два місяці. Потім нас переселили в приміщення від Карітас, там ми прожили понад три місяці. Син навчався онлайн, я працювала на кухні шеф-кухарем. Таких, як ми, там, було близько 60 осіб з різних міст.

До кінця 2022 р. ми переїхали в м. Кривий Ріг, де і зараз живемо. Спершу тут було відносно тихо. Але цього року з літа тут та, напевно, як і скрізь, страшно. Сюди почали прилітати "іскандери". Ми з сином були вдома і біля нашого будинку пролетіли дві ракети одна за одною. Ми з ним ледве встигли добігти до коридору, і в голові пролетіло знову все життя.

Як страшно – одна потрапила в житловий будинок, у під'їзд, загинуло 7 людей, а інша – біля нацполіції, вся будівля у мотлох. А ночами через Кривий Ріг залітають БПЛ, і так чутно, як вони дзижчать над будинком, і ми сидимо в коридорі і молимося, не дай Боже, щоб поряд. Син боїться ночі. Останні два місяці він спить у коридорі, там він почувається більш захищеним, а я ночами іноді лягаю поруч із ним. Коли ж це все закінчиться і ми повернемося до того спокійного та щасливого життя?

Гумдопомога дуже важлива для моєї родини. Коли ти виїхав з однією сумкою, не маючи роботи, і з тобою дитина, усе дуже дорого. Ми потребуємо допомоги.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення освіта вода житло робота внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій