Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана Пазій

«Люди залишилися без домівок»

переглядів: 140

Оксана мала надію на щасливе життя з чоловіком і дітьми у новому домі, який вони звели власноруч. Однак почалася війна, і сім’я вимушена була все покинути і виїхати з Краматорська, бо залишатися у місті було небезпечно.

Ми завершували майструвати дах свого будинку, який будували 11 років. Посадили сад, в якому нарешті мали з’явитися перші плоди. Але 24 лютого о п’ятій ранку прокинулись від потужних вибухів. Дім здригнувся, і з’явилося відчуття незахищеності від такої страшної сили, як ракети. Ми почали забивати вікна дошками, складати книжки з домашньої бібліотеки на підвіконня.

У нас кухня на нульовому поверсі - туди ходили під час сирен. Думали про дітей, не хотіли залишати рідне місце. Стільки сліз, переживань та болю було на душі! Ми ще й не жили майже у своєму домі. Тільки все налагодилось. Мали розпочати свою справу, розвозили людям хліб. Мали ще деякі плани. Та коли останні близькі знайомі почали збиратися, ми поїхали з ними.

Деякі покрівельні матеріали з даху віддали на аеродром, тому що туди влучило, і військовим треба було робити якісь тимчасові споруди.

Перший жах – зруйнований дім наших друзів. Це сталося на початку березня. Їхню квартиру рознесло повністю.

У березні ми переїхали до Івано-Франківська. Переїзд був трохи емоційним, тому що не знали, як складеться дорога. Коли проїжджали міст у Дніпрі, стався вибух. Ракета пролетіла майже над головами. Я подумала: «Це, напевно, така доля – померти». Ще в цей час у наших друзів зупинилась машина прямо на мосту. На щастя, все обійшлось. Перша зупинка була у Вінниці. Нас там прийняли зовсім чужі люди, нагодували та дали місце для ночівлі. Наших двох котів теж прийняли.

З болем згадую, як дізналася про влучання у залізничний вокзал у Краматорську.

Життя на якийсь час зупинилося: було відчуття, ніби ти вмер з тими, хто там загинув. Повірити в те, що сталося, було неможливо.

Ще однією трагедією для мене став обстріл району Іванівка, в якому ми жили у Краматорську. Люди, які оселилися в нашому домі, зателефонували, плакали і розповідали, який це був жах. Чоловік так і залишився сидіти в альтанці біля свого дому, одна собака загризла іншу з переляку (обидві належали одному хазяїнові). Люди залишилися без домівок. Наш будинок не постраждав, але дах трішки підірвало. Наш пес постійно кудись зникає – дуже лякається вибухів.

Нас семеро, зараз живемо у близької нам людини у трикімнатній квартирі в Івано-Франківську. Коли зустрічаємо людей зі сходу України, радіємо.

Отримуємо гуманітарну допомогу. Для нас це - не лише продуктові набори, засоби гігієни, а відчуття турботи, яка має велике значення для вимушених переселенців. Це також - зустрічі у черзі з людьми, які теж покинули свої домівки. Це тепло та небайдужість - те, що нам емоційно необхідно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Краматорськ 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення харчування дітей житло сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій