Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анжеліка Жукова

«Люди збиралися за хлібом, і в цей час їх обстрілювали»

переглядів: 698

Війна прийшла в Луганську область у травні 2014 року. Населення змушене було жити під обстрілами, без світла і води, без продуктів, у ситуації постійної небезпеки.

Війна – це горе. Це мільйон зіпсованих і втрачених життів. Наслідки, які я бачу досі для себе, близьких, своїх знайомих – це покалічені долі.

Для мене війна почалася у травні 2014 року, коли в моєму рідному місті Привілля почалися бойові дії. Мій чоловік тоді жив у Лисичанську, він переїхав туди з Одеси. Він зателефонував мені вранці 22 травня і сказав, що стріляють у Привіллі. Я зрозуміла, що почалася війна. Я сказала: «Збирай речі й повертайся до Одеси».

Лисичанськ був в оточенні у 2014 році. Мені вдалося вивезти свою куму, моїй хрещениці було 8 чи 9 років. Вони розповідали, як почали стріляти, як ховалися в підвалі.

Найстрашніше – коли був оточений Лисичанськ, були відключені вода і світло, не було продуктів, але працювала пекарня. У певний час люди збиралися за хлібом – і в цей час їх обстрілювали, вони там гинули.

Лисичанськ розташований на березі Дінця. В одному місці є джерело, люди туди ходили за питною водою. Це місце кілька разів обстрілювали, підривали.

У липні Луганськ був увесь у бойових діях – відключили весь зв’язок. В Одесі я познайомилася з хлопчиком 16 або 17 років. Його мама з друзями вштовхнула в одеський потяг, коли ще ходили потяги. Хтось його привів до нас у громадську організацію. У нього був жахливий стан, тому що не було зв’язку з мамою.

Він кричав: «Я поїду туди шукати маму!» Ми намагалися його втримати. Через луганську службу МНС ми пробували знайти його маму. Не змогли й відправили хлопчика до притулку. Потім нам зателефонували та сказали, що він втік і поїхав до Луганська.

Я була в лютому 2014 року в Лисичанську на зустрічі випускників, це востаннє. Я дуже хотіла б поїхати в Луганськ, тому що татові зараз 79 років. Він дуже важко пережив ці події. Він працював у міськкомі партії, в обладміністрації в Луганську, керівник громадської організації. Він віддав все своє свідоме життя на розбудову української держави. Усе, що сталося, для нього є неприйнятним. Дуже страшно й важко, коли ти не можеш поїхати до своїх рідних, коли хочеш. Зараз ускладнилася ситуація через карантин. Я не можу поїхати у своє рідне місто Лисичанськ, де похована моя мама, дідусі, бабусі. Будинок зруйнований мародерами. Це був будинок моїх дідуся й бабусі, у якому я народилася. Діти там народилися. Ми приїжджали туди, відпочивали.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 Аудіо Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення вода літні люди (60+) сироти їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій