Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Хацаюк

«Люблю Україну і серце краялось, коли палили прапор, під яким я живу»

переглядів: 104

Кожен з нас пам’ятає точну дату, коли останній день був удома. Для мене це 8 березня 2014-го. Я приїхала звичним для себе потягом Київ-Донецьк, як і тисячу разів раніше. І все наче і було, як раніше, але у повітрі вже нависла тривога.

З того дня тривога оселилася в моєму серці надовго. Так, наприкінці квітня стало надто страшно за батьків, які лишилися у самому серці Донецька. Попросила їх приїхати в Київ на травневі – перечекати. Як і більшість, вони з дорожньою сумкою і літніми речами приїхали на два тижні… і лишилися назавжди.

Мама в перший день пішла гуляти по Хрещатику і купила собі український віночок. А я їй: «Ма, навіщо? У нас стільки тих віночків». А мама мені й каже: «Мариночко, ти не уявляєш собі, яке щастя гуляти по вулиці і купити український віночок…» І тут вона розплакалась…

А потім було щось про «люблю Україну і серце краялось, коли палили прапор, під яким я живу». Тоді я зрозуміла, що більше не відпущу їх з батьком у місто, яке ми всі так любимо.

Так, було багато складнощів… Орендована квартира, психологічне переживання втрати свого затишного дому, адаптація на новому місці. Але вони поруч і у безпеці. І це головне. З рештою, дякувати Господу, впорались.

Кожен з нас пам’ятає точну дату, коли #ОдинДень2014 стер з нашого життя можливість бодай на хвильку повернутися додому. Кожен з нас мріє, аби цей день Миру настав якомога швидше.

#ГолосаМирных #ФондРинатаАхметова

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми безпека та життєзабезпечення житло внутрішньо переміщені особи окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій