Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Алевтина

«Скрізь обстріли, пожежі, усе димить, а ми граємо»

переглядів: 592

Допомагали один одному й тим, хто залишився без нагляду. Спали в сирих підвалах і виходили гуляти під обстріли... Таким було життя в Слов’янську в розпал бойових дій, і про нього розповіла мешканка міста Алевтина.

Перших днів війни для мене було декілька. 13 квітня 2014-го з’явилися перші озброєні люди, вони по всьому місту почали будувати блокпости. Другого травня, потім у червні, перед Трійцею, у центрі міста було бомбування. Кожен із цих днів був першим днем нового етапу війни.

На той час я перебувала в місті. Моїй доньці було чотири з половиною роки. У мене тут батьки, була ще жива моя бабуся. Їй було 88 років, і вона нікуди не могла виїхати. Я працювала в лікарні й щодня ходила на роботу. Дочка в мене перестала спати вдень, тому що доводилося спати в сирому підвалі. Уночі я її накривала всім, чим могла, навіть собою. Я молилася, щоб залишитися живою, адже крім мене в неї нікого немає.

З рідними й сусідами ми говорили про побутові життєві питання, питали, хто чим може один одному допомогти. Бачилися, незважаючи на бомбардування. Мій брат опікував інваліда, який жив не так далеко від батьків, і в нього не було газу. Моя мама на велосипеді під бомбардуванням щодня возила йому їжу. Брат на той час виїхав, і залишити інваліда голодним ми не могли. Інвалід був сліпий, без ноги, нікому не потрібний...

Я була в місті майже до самого закінчення військових дій. За п’ять днів до цього мені з донькою довелося виїхати. По телевізору я побачила, що обстріли фактично велися через наш двір. Ми живемо в приватному будинку, з одного боку гора Карачун, з іншого – село Семенівка. Запам’яталися бомбардування, як летить літак і з нього сиплються бомби.

Скрізь обстріли, пожежі, усе димить, а ми граємо

Коли ми жили у друзів і пролітав літак, дочка плакала, бігла до мене та кричала: «Мамочко, заховай мене!» Про лікарню є багато чого згадати, але згадувати нічого не хочеться. Колись із донькою вийшли у двір погуляти, адже вона не може постійно сидіти в льосі. Кругом обстріли, пожежі, все димить, а ми з нею граємо. Це було дуже страшно.

Зараз пройшло багато часу. Уже давно немає активних військових дій. Із донькою, слава Богу, усе добре. Вона пам’ятає, але з часом спогади витісняються, ми все для цього робимо. Ми, як могли, захищали її від цих подій, щоб її не травмувати. Хто тут знаходився й це пережив, спогади залишаться з кожним назавжди.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Слов'янськ 2014 2021 Текст Історії мирних жінки діти 2014 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій