Мосейчук Анастасія, учениця 11 класу Новобілокоровицького ліцею Білокоровицької сільської ради Житомирської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Мосейчук Тетяна Степанівна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Українці - це не просто нація, а супернація. Це сильний, стійкий народ, який ніколи не зупиняється перед труднощами, а, об’єднавшись, завжди  протистоїть проблемам. З давніх часів українці страждали від тих країн під чиєю владою перебували. Вони не могли відбудувати  своєї власної країни.

Цей народ неодноразово намагалися знищити. Але крізь роки українці залишаються єдиною нацією, яка все-таки створила свою незалежну державу - Україну.

Я народилася в Україні, і я – українка. Саме в цьому і є моя суперсила. Наші люди зовсім несхожі на інші нації. Вони мають не одну суперсилу. І саме цим вирізняються з-поміж інших народів. Ми сильні, витривалі, боремося завжди до кінця.

Незважаючи на важкі обставини в історії, продовжуємо протистояти викликам, продовжуємо боротися і сподіватися на єдине – Перемогу.

Я пишаюся, що проживаю в країні, яка має величну історію, в країні, яка вистояла, хоча її неодноразово намагалися знищити. Наш народ боровся, стійко подолав усі проблеми й спільними зусиллями все-таки створив нашу вільну державу, хоча й спроб було багато: Київська Русь, Гетьманщина, Українська народна республіка, Українська держава Павла Скоропадського.

Всі ці спроби привели нас до того, що в 1991 році утворилася незалежна Україна. З того часу росія прагне повернути все, як це було раніше.

В 2014 році вона анексувала Крим та окупувала український Донбас. Через 8 років росія взагалі здійснила повномасштабне вторгнення на територію України. Країна-агресор нещадно нищить наші міста, вбиває цивільне населення. 

Пекельним болем залишиться в наших серцях Буча, Гостомель, Ірпінь, Маріуполь, Авдіївка, Бахмут… Кожного разу ворог говорить: «Усе. Кінець». Але наш народ об'єднався, став сильнішим.  

З першого дня ми протистоїмо цій підступній армії. Бо наша сила в єдності та стійкості. Українці володіють неабиякою внутрішньою силою волі та стриманістю. Визначаються своїм терпінням і здатністю залишатися сильними, стійкими навіть у найскладніших ситуаціях.

Щедрі на добро, вони з повагою ставляться до тих, хто завжди поруч, допомагає і підтримує.

Ще однією суперсилою нашої нації є мова, яка формувалася роками, століттями, впливала на зміцнення єдності українців. Вивчаючи історію, я не раз помічала, як держава знищує, забороняє мови народів, які перебувають під її владою. Не треба дивитися далеко, просто згадаємо історію нашої України. Валуєвський циркуляр, Емський указ, пізніше Червоний терор, при якому розстрілювали всіх, хто був хоч якось пов’язаний з українською мовою.

Вороги боялися найважливішого елементу ідентифікації нації, символу національної свідомості – мови. Тому роками поширювали ворожу мову в Україні, тим самим знищуючи нашу рідну: видання, телебачення, соціальні мережі – все переповнене російськомовним контентом.

Як говорила Ліна Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту, спочатку їм відбирає мову». Тож дуже важливо піклуватися про мову, захищати її велич і могутню силу.

Мені лише шістнадцять років. Здається, що може зробити одна дівчина для Перемоги України у цій підступній війні? Я відповім просто: «Багато».

Хіба так важко організувати збір коштів на допомогу ЗСУ, плетіння маскувальних сіток? А підтримка наших воїнів листами, малюнками, оберегами. Навіть одне слово підтримки може підняти настрій, зігрити серце, вселити віру, що їх пам’ятають, чекають вдома.

Можливо, хтось скаже, що цього мало, це крихта. Та я знаю, що крихта до крихти – і вийде велика нездоланна сила.

Кожен має визначити ті цінності, які будуть розвивати суперсилу українців і робити їх унікальними в очах світу. Тоді моя Україна здолає всі труднощі, переможе і стане Країною серед країн.