Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Влад Феоктістов

"Кожного дня ми виживали як могли"

переглядів: 156

Феоктістов Влад, 15 років, 10 клас, Макарівський Ліцей 1 Макарівської Селищної Ради Бучанського Району Київської Області

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Скорозвон Олена Василівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Мене звати Влад і я – українець!

Моя сім’я проживає у тихому мальовничому селі Київської області. Донедавна воно було тихим…

Але все за порядком... Ми жили звичайним життям, багато мандрували Україною, милувались українськими краєвидами, горами та морем. Але в цей час наші воїни з 2014 року тримали оборону на сході нашої країни. Я завжди це знав і усвідомлював, та ніколи не думав про те, що війна прийде в мій дім. В один день наше життя, як і життя всіх українців, невідворотно змінилося.

24 лютого, рано-вранці, коли ми ще всі спали вдома, а разом з нами спала і вся Україна, ворог підступно атакував мою країну. Мої батьки прокинулись від телефонного дзвінка, після чого тато сказав: «Війна…». Це були найжахливіші слова, які мені коли-небудь доводилося чути у своєму житті. Через деякий час пролунав ще один дзвінок, після якого батьки поїхали, нічого не сказавши, а повернувшись додому, я побачив маму заплаканою.

Тоді тато не вагаючись ухвалив важливе рішення: він йшов воювати. «Я їду на війну, захищати нас та Україну, а ти сину тепер будеш за старшого, допомагатимеш мамі» – ось такі були батькові настанови перед від’їздом на фронт. В той момент я відчув як защеміло в серці, було настільки боляче в грудях, що навіть не міг вимовити слово і сказати як мені важко. Від того дня щасливе обличчя моєї мами, яке було донедавна, огорнув сум і сльози.

Далі події розгорталися як у страшному сні. 27 лютого через с. Макарів почали проїжджати колони з військовою технікою. Тієї ж ночі у нашому селі з’явилися перші поранені військові. Моя мама – медична сестра-анестезист і її священний обов’язок допомагати тим, хто цього потребує. Ті події не стали винятком. І хоча вже тоді у нас не було ні світла, ні газу, мама примудрялася готувати нам хоч якусь їжу, а потім сама ходила до медичного пункту допомагати пораненим. Вона приходила дуже пізно і ми по черзі спали, щоб завжди тримати під контролем те, що відбувається надворі. Найстрашніше було, коли над нашими головами пролітали літаки і скидали авіабомби та ракети. На щастя, наш будинок вцілів і ми мали. де зігрітись. Мама ховала нас у ванній… Вночі ми час від часу чули вибухи, село горіло – все було в диму.

Однієї ночі, коли я сидів біля вікна, а мама з братом спали, я почув за вікном чоловічі голоси. Коли намагався зачинити щільніше вікно, мене почули і тоді я зрозумів, що незнайомці прямують до нашого будинку. Ще мить і … стукіт у двері. Серце ледь не вилетіло з грудей, повітря бракувало, але мама притулила нас з братом до себе – ось так ми просиділи до ранку.

Кожного дня ми виживали як могли: варили їжу, яка залишилась, на зроблених власноруч пристосуваннях, робили чай, щоб хоч якось зігрітись, ще й не забували про домашніх тварин. Інколи мама тихенько плакала, бо не знала чим нас годувати. Колись ми часто слухали історії про те, як наша прабабуся переживала війну, Голодомор і вона точно не могла б подумати, що її правнуків у 21 столітті спіткає те ж лихо…

Згодом нас відвели до сусідів, бо мама з фельдшером повинні були працювати у медичному пункті. Я так переживав, що більше маму ніколи не побачу, не витримав і пішов уночі до неї. Наближаючись, я помітив військових, але не відразу зміг зрозуміти чи то наші, чи вороги. Один з військових націлив на мене зброю і сказав: «Стій – буду стріляти». Подих перехопило, а серце похололо, наче тисячі голок пронизали його. Зненацька вибігла мама і почала кричати, що це її син. Навіть не можу уявити наскільки вона злякалась, побачивши таке.

Декілька днів минуло і наче все ставало спокійніше, але одного ранку, вийшовши у двір, ми побачили як іде бабуся з дідусем і тітка, яка дуже плакала. Вона принесла трагічну звістку, повідомивши про те, що нашого дядька Саші більш немає – його машину замінували і підірвали орки. Тітці і її донькам передали пакет і сказали, що це все, що залишилось від вашого батька і чоловіка. Його поховали у власному садку. Наші бабуся і дідусь деякий час жили в окупації. Як вони виїхали – не знаю, вони не розказують деталей. Все, що довідався, це те, що тікаючи з власної домівки, вслід їх обстрілювали росіяни… Невдовзі до нас приїхала вагітна мамина сестра, разом з нею і її чоловік. Відтоді наш будинок став прихистком уже для 3-ьох сімей.

Кожного дня ми виживали як могли

Я розповів вам про тиждень жахіть, які зі мною трапились, але на цьому війна не закінчилась, вона триває досі. Кожен день Україна піддається російським атакам.

Кожного дня ми виживали як могли

Як на мене вплинула війна? В першу чергу, я зрозумів, що в будь-якому випадку потрібно мати холодний розум і ухвалювати швидкі рішення без паніки, бути згуртованими, допомагати та піклуватись один про одного. У цьому сила нашого народу. Я ще раз усвідомив той факт, що багатство не матеріальне, тому що гроші у нас були, а купити не мали змоги нічого. Живі і здорові рідні люди – ось що найбільше багатство для мене.

Я вдячній своїй мамі, що вона все витерпіла, в тяжку хвилину була поряд і зберігала спокій. Ми чекаємо на нашого тата і знаємо, що все буде добре. Молимось за усіх захисників України та віримо в нашу перемогу.

Слава Україні! Слава ЗСУ!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київська область 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти перший день війни розлука з близькими 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій