Дзюба Олександра, учениця 9 класу Віньковецького ліцею Віньковецької селищної ради Хмельницької області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Саврій Світлана Гаврилівна

Чому бути українкою - це моя суперсила?

А ви думали, що Україна так просто.

Україна — це супер. Україна — це

ексклюзив. По ній пройшли всі катки

історії. На ній відпрацьовані всі види

випробувань. Вона загартована

найвищим гартом. В умовах сучасного

світу їй немає ціни.

Ліна Костенко

На осіннє місто впав вечір. Затишно тьмяніють ліхтарі. Утомлена репетиціями, поспішаю додому. Серед цієї гамірної – невидимий танцювальний політ, що лунає з глибин моєї душі, у ритмі якого відчувається невичерпна енергія, сміливість і винахідливість, безпрецедентна єдність і національний колорит… Це УКРАЇНСЬКІ СУПЕРСИЛИ! Серце б'ється в такт гомону вулиць. Наче містична повість, згадується наша історія, що в'ється через століття, переплітаючи подвиги та випробування.

Україна – держава зі славним, величним і водночас трагічним минулим, зі страшним сьогоденням… І питання української ідентичності виборюється жахами війни. Варто пам’ятати: ми – голос своєї держави й творці її майбутнього!

Кожен крок – танець, у якому кожна нота – це моє коріння, що переплітається із затишком родинного гніздечка й запахом маминої кухні. Запитую себе: «У чому суперсила української нації?» Відповідь несе вітер осіннього вечора, розгортається переді мною, немов сторінки старовинного літопису: зараз в Україні народжуються сенси, важливі для усього світу, і один з них – воля.

Це настільки сильне прагнення свободи в житті, у діях, у думках, у рішеннях, у слові, що воно розкриває сміливість, самоорганізацію, жертовність і багато інших спроможностей, які стають справжніми суперсилами українців!

А чого варта винахідливість нації! Уміння знаходити найефективніші рішення в найскладніших ситуаціях і діяти не за правилами. Протистояти не числом, а ідеями! Наші ЗСУ навчилися впроваджувати інновації у виробництві, у використанні артилерії, безпілотників і тактичних нововведень. Винахідливість дозволяє українцям швидко адаптуватися до змін та використовувати обмежені ресурси для досягнення високих результатів.

А здатність жартувати – теж суперсила! Будь-яка спроба ворога кепкувати з нас породжує не стільки обурення, скільки сміх. Українці вміють життєствердно дивитися на себе, що робить нас непереможними в комунікаційних війнах.

А ще сила українців у людяності. Навіть у найважчі моменти вони проявляють найкращі риси: солідарність, взаємопідтримку, готовність допомагати. Вони волонтерять, приймають біженців, підтримують своїх співробітників та колег, адже розуміють, що це найменше, що можна зробити для наближення нашої спільної Перемоги. Мої думки про національні суперсили перервала гучна симфонія моторів. Спільний потік транспорту, непокірні водії, що рухаються вперед, створили картину життя.

Розумію, що як українка, також маю роль у цьому великому руслі. Моя дія для перемоги – тримати «мовний фронт», розвивати українську мову, зберігати традиції та народні звичаї, бути частиною тієї спільноти, яка визначає нашу національну ідентичність.

Сутінки огорнули місто. Завтра в мене важливий етап у власній боротьбі за перемогу: концерт у підтримку Збройних Сил України, адже нашим воїнам так потрібна допомога! Об'єднаємо таланти й сили, щоб створити щось більше, ніж просто виставу… Створити власний акт солідарності та патріотизму, єдності та готовності стати на захист України. Кожен крок, кожен рух буде символічним виразом тієї сили, якою володіють українці!

Рідна оселя. Заварюю ароматний чай… Відчуваю, як запах наповнює кожен куточок кімнати, немов м'яка нота в мелодії вечора. Затишне крісло обіймає мене, насправді рідну, готову поділитися всіма думками й враженнями. У пам'яті звучить афоризм Григорія Сковороди: «У серці України міцно б’є дух свободи і стійкості».

Переконана: Україна починається з нас! Спілкуймося українською мовою! Цінуймо національний колорит! Пишаймося своєю ментальністю та культурою! Допомагаймо й виручаймо тих, хто потребує підтримки! Розуміймо глибокий сенс традицій та передаваймо їх майбутнім поколінням як найціннішу спадщину! Маймо в собі духовне різнобарв'я, адже мова, народні звичаї, високі цінності - це генетичний код, це палітра сили духу українців яка робить нас унікальними, а нашу націю винятково СУПЕРСИЛЬНОЮ!