Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Анатоліївна Панченко

«Коли їхала колона ворожої техніки, я почувала себе щитом, по якому можуть стріляти»

переглядів: 133

Наша родина невелика: я, донька та мама. Ми з міста Маріуполя. Виїхали ми аж до Ужгорода, на Закарпаття. Я майже спочатку виїхала з донькою, тому що був великий страх за дитину. Але, на жаль, моя мама майже до травня перебувала в окупації. А потім все-таки вирішила виїхати туди, де її діти. 

Війна нас застала вдома. Ми мешкали в Лівобережному районі, де відразу почалися прильоти. Коли згадую цей ранок, аж моторошно стає. 

Нам не довелося багато побачити, тільки колони, які безперервно їхали на Маріуполь. Ми виїхали з донькою за межі Маріуполя, в селі перебували майже місяць. Найстрашнішим для нас було, коли ми виїжджали до Запоріжжя, проходити ці блокпости. Страшно було їхати повз цих солдатів, російських і «днрівців», бо ніхто не знав, як вони можуть повестися. Часто вони не пропускали колони машин, залишали їх у сірій зоні. Ми стояли, над нами літали винищувачі, з одного боку йшли бої, з іншого. Страшно було, коли в селі проїжджали колони техніки, і ми не знали, чи поїдуть вони геть і куди вони взагалі їдуть. Вони стріляли з різних боків. 

Страшно було не мати інформації про родичів. Зв’язку не було з мамою. Я розуміла, що дуже страшно було в Маріуполі. 

З продуктами і ліками було дуже складно, тому що в перші дні все згребли з магазинів. Якщо не було готівки, то її неможливо було ніде зняти. В селі простіше, бо в людей були запаси з городів, якась живність. Аптеки відразу зачинилися, пального ніде не можливо було дістати, щоб їхати далі. Через це ми й перебували довго в окупації. Мама розповідала, що в Маріуполі виживали ті, в кого були запаси, або хто знаходив на складах воду, їжу. Хто як міг, так і виживав. 

На блокпостах важко було морально. Реально не розумієш, як поведуться ворожі вояки. Вони вивертали все, перевіряли документи, багажник, питання ставили. Там різні стояли: і росіяни, і кадирівці, і «днрівці». Нас люди по селах, де стояли блокпости, попереджали, що навіть косий погляд може їх вибісити. Це було дуже страшно. І ще було страшно, коли у сірій зоні ми простояли кілька годин, і нас не випускали ні назад у Токмак, ні вперед - у Запоріжжя. У цей час їхня техніка їхала, і я не розуміла, де вона почне стріляти. Коли колону не випускали, я почувалася щитом: а раптом обстріляють колону, і не зрозуміло, доїдемо ми, чи ні. Це було дуже страшно. 

На жаль, наша улюблена собака залишилася в Маріуполі з мамою. Мамі довелося виїжджати через росію, і вона не змогла її вивезти. Але добрі люди прихистили її. Сподіваюся, що дуже скоро її заберемо. 

Коли я виїжджала з дитиною з окупованого села через Бердянськ, я їхала у безвість. І нам допомогли родичі, з якими ми мало спілкувалися. Просто зателефонували і запропонували приїхати в Ужгород. Коли ми приїхали, нас зустріли, знайшли квартиру і оплачували її кілька місяців. Господар квартири нам дуже допоміг у перші дні: доньці подарував взуття, одяг. Ми приїхали з однією сумкою, у нас майже нічого не було. Документи, та й усе. Це мене дуже зворушило. Люди, з якими не спілкувалася майже ніколи, допомогли. Багато переселенців скаржаться на високі ціни за оренду, а наш господар сказав, що на війні заробляти не по-людськи. І ми винаймаємо квартиру за її реальною, ще довоєнною ціною. 

У перші дні війни зовсім незнайомі люди допомагали то продуктами, то інформацією, це було дуже приємно. Є добрі люди.

Я живу, бо потрібно жити. Працюю, щось роблю, але якщо опиняєшся наодинці, стає дуже важко. Дуже хочеться додому, але повертатися нікуди. Відволікає робота. Чим більше роботи, тим менше думок про те, що з нами сталося. Клопоти про дитину теж відвертають від сумних спогадів.

З роботою нам пощастило. Мама в мене кухар, ця професія дуже затребувана, тому роботу вона знайшла швидко. 

Прикро, що тепер неможливо будувати жодних планів. Ти живеш, як живеш. Я дуже сподіваюсь, що цьогоріч війна закінчиться нашою Перемогою. Ми повернемося додому. Хотілося б, щоб швидше. Майбутнього свого поки що зовсім не уявляю: де ми будемо, як далі жити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота неповні сім'ї діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій