Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Петрович

«Коли руські зайшли в Херсон, ми не знали, що нас чекає»

переглядів: 155

Жити в окупованому Херсоні було дуже страшно. Але перед відступом росіяни пошкодили комунікації, а потім почали обстрілювати місто - і жити там стало неможливо

Мені 31 рік. До війни ми з сім’єю жили в Херсоні, робила медичною сестрою.

24 лютого я була на роботі. Почалася стрільба, була паніка. Коли почала вити сирена і почали привозити нам ранених солдатів, тоді ми вже зрозуміли, що війна.

Дуже страшно було, коли руські зайшли в Херсон. Ми не знали, що нас чекає. Це дуже страшно. Потім ми втягнулися, ну все одно було страшно. Страшно, щоб телефони не перевіряли, бо там і Дія, і якісь соціальні мережі - вони все перевіряли. І не знаєш, що їм не сподобається.

Спочатку був дефіцит харчування, тому що магазини зачинилися. І ліків не було в доступі. Потім потихеньку почали люди виходити торгувати, хто чим міг. Звісно, було дуже все дорого, фінансово було дуже важко. 

Газ, світло, вода спочатку були, а пропало, коли руські виходили з Херсону. Вони підірвали вишку, і не стало світла, води. Ми ходили носили воду, було дуже тяжко, і ще нас почали сильно бомбити, і ми виїхали.

День визволення Херсону був радісний, щасливий. Люди виходили на вулицю, ходили з прапорами, місто ожило, раділо все - і місто, і люди і діти. Це були сльози радості і щастя.

Ми поїхали спочатку в Баштанку, там три місяці пожили, поки батькам світло не відновили, а потім поїхали до батьків у село Павло-Мар’янівка Миколаївської області. В дорозі труднощів не було.

Зараз ми всі в уроках, на роботі. Стараємося відволікати себе і менше дивитися новин, бо як подивишся - одразу депресія. Страшно.

Ми зараз всі разом. Прикро, що ми не вдома, я без роботи. В цьому плані дуже тяжко фінансово, тим паче - двоє дітей.

Чомусь я думаю, що скоро війна не закінчиться. Я навіть не знаю, що потрібно зробити. Скільки нам ще потрібно зброї, солдатів - це одному Богу відомо, коли і чим вона закінчиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари робота сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій