Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Михайлівна Нестеренко

«Коли розпочався обстріл, син був на вулиці, а я – в будинку»

переглядів: 92

Я з села Пологи Запорізької області. У мене є син, донька і онука. Я працювала на ринку. Уранці 24 лютого прийшла на роботу. Тільки-но почала розкладатися – зателефонувала онучка із Запоріжжя і сказала, що почалася війна. Я ще день попрацювала, а потім залишилася вдома. Син також не пішов на роботу. Лунали обстріли. Зникло світло. Обстріли починалися раптово. Ми навіть не встигали добігти до підвалу. А третього березня російські військові окупували наше село. 

Росіяни пограбували магазини. Добре, що були люди, які їздили до Запоріжжя по продукти й перепродавали їх. Було дуже дорого, але ми могли хоча б щось купити. А от дістати ліки було проблематично. В аптеках не залишилося медикаментів.

Я дуже злякалася за сина: коли розпочався обстріл, він був на вулиці, а я – в будинку. А якось ми йшли по продукти й раптом побачили, як низько летіли літаки й скидали бомби. Ми забігли у найближчий двір і сховалися. 

Обстріли часто заставали нас зненацька. На моїх очах авіабомба влучила в чотириповерховий будинок. Після всього побаченого і пережитого я стала нервовою, у мене почали труситися руки. 

Газу не було кілька днів після влучання в газопровід. Деякий час не було води. У нас є колодязь. Ми набирали воду в баклажки й возили на велосипеді сестрі. 

Нам не хотілося залишати житло, тому ми відразу не виїхали. А коли росіяни почали обстрілювати житлові будинки, ми попросили волонтерів, щоб вони вивезли нас. На блокпостах окупанти наказали сину роздягнутися, а мене і його дівчину не перевіряли. Ми приїхали до внучки у Запоріжжя. Надіємося, що скоро закінчиться війна і повернемося додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій