Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Доброновська

"Коли нашими вулицями гуркотіли рашистські машини, усе це здавалось мені страшним сном"

переглядів: 6

Доброновська Олена

8 клас, Вербівський ліцей Балаклійської міської ради Харківської області

Вчителька, що надихнула на написання – Капустянська Світлана Михайлівна

Моя Україна майбутнього

Майбутнє постало переді мною тоді, коли я побачила першого українського солдата, який разом зі своїми побратимами увійшов у звільнену від рашистів нашу Вербівку. Це "майбутнє" було втомлене, з сірим від пилюги обличчям, але очі в нього посміхались і ясніли світлом перемоги.

Корені майбутнього України - в її минулому. У тому самому минулому, коли над Київською Руссю засяяли куполи Софії Київської, а Ярослав Мудрий поріднився з найвпливовішими монархами Європи. Традиція нашої державотворчості ожила й набула нового демократичного виміру в Козацькій державі Богдана Хмельницького.

Сьогодні ми боремось за нашу нову українську державу, за наше майбутнє в європейському домі, де наші предки мали таке вагоме й шановане представництво.

Крізь дим руйнувань і гіркоту втрат ми бачимо Україну майбутнього, яка позбудеться останніх "родових плям" радянського минулого, пов'язаного з політикою Москви.

В Україні майбутнього, гадаю, не буде заводів для заводів, бездумного руйнування екології, а навпаки: екологія стане головним чинником розвитку нашої економіки. Зміниться також, думаю, і система освіти. Кожна школа стане не тільки освітнім, а й культурним осередком, базою для опанування нових професій.

Вірю, що й наша зруйнована ворогом Вербівська школа-ліцей імені А. Перерви буде відбудована, адже її будівля вже втілювала в собі риси майбутнього - універсальність, поєднання освітнього, культурного й спортивного простору.

Зазвичай, майбутнє завжди бачиться кращим. Але для цього треба буде зробити дуже багато. І для відродження України потрібні будуть наші умілі руки, знання й віддані серця патріотів.

Уже сьогодні мої ровесники, які змушені були виїхати за кордон, мріють повернутись в Україну й принести сюди краще, що вони побачили в Європі.

Ми будемо активно використовувати цивілізаційний досвід провідних країн Європи, які сьогодні активно допомагають нам у війні з рашизмом .

А поки я ще не призвичаїлась до того нового миру, який настав після звільнення від піврічної окупації в Балаклії в ході Харківської операції, що здивувала ввесь світ .

Я дуже сумую за ліцеєм, насолоджуюсь кожним днем заново здобутої свободи . Багато того звичайного й звичного набуло сьогодні іншого значення. Я зрозуміла, наскільки важливе українське слово, наша природа, рідна хата, батьківська турбота і материнська теплота .

Мир для мене сьогодні - це двері в новий, захищений і справедливий світ. У ньому немає місця агресії, накопиченню зброї. І разом з тим цей світ має бути згуртованим і захищеним від будь-яких злих намірів . Діти мають бути в ньому нацією майбутнього.

Коли нашими вулицями й майданами гуркотіли рашистські машини і бронетранспортери, а за ними сунули солдати в жаб'ячій формі, усе це здавалось мені страшним сном. Хотілось прокинутись, протерти очі і сказати: куди ніч туди й сон .

Тепер хочеться забути це, як страшне видіння.

Але боротьба триває, кращі сини й дочки нашого народу віддають своє життя за майбутнє. За те майбутнє, про яке ми так мріємо й хочемо побачити його риси вже сьогодні.

Коли Україна переможе, а це буде, безперечно, я продовжуватиму навчатись, здобувати знання, які потрібні для моєї майбутньої професії, для відбудови, відродження знищеного.

Я зустріну всіх своїх друзів, видихну з грудей гіркоту втрат і тривог. І вдихну чисте й свіже повітря нашої Перемоги.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Вербівка 2022 2023 Текст Історії мирних діти обстріли безпека та життєзабезпечення діти окупація Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій