Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Владислав Миколайович Ровенчак

«Коли люди чули гудіння літаків, починалася страшна паніка»

переглядів: 107

24 лютого ми прокинулися від вибухів. Всі перебували у паніці, на роботу ніхто не пішов. Одразу кинулися купувати продукти. Читали новини, ніхто не розумів що відбувається. Чули вибухи, але до кінця не усвідомлювали, не хотіли вірити, що в Україну прийшла війна.

25 лютого ми ще залишалися у квартирі – жили ми на околиці, біля Азовського ринку. Потім я звернув увагу, що у нашому районі почали укріплюватися наші військові. Я подумав, що ми можемо першими зустріти ворога. Зібрав батьків, і разом вирішили виїжджати вглиб міста. Але ми трохи прорахувались. Приїхали до сестри батька на Правий берег ближче до Азовсталі, і першого березня прилетіла міна прямо під наш дім. Не довго думаючи, ми зібрали всіх рідних і поїхали в укриття на молокозавод. Там ми залишалися до 16 квітня.

У квітні ситуація у місті була більш спокійною, нас уже не так обстрілювали. Йшли обстріли здебільшого заводу Азовсталь. Ми майже щодня ходили на блокпост дізнаватися, чи є можливість виїхати з міста. Коли отримали відповідь, зібрались і двома машинами виїхали у Нікольське. Там записалися на чергу для проходження фільтрації. Але врешті знайшли людей, які нам сказали, що зможуть нас вивезти без фільтрації. Ми заплатили гроші і через велику кількість блокпостів путівцями виїхали до Бердянська. Там пробули п'ять днів.

Три дні ми намагалися виїхати до Запоріжжя. Перші два дні були невдалими – нас розвертали. Коли нас черговий раз розвернули, нам підказав якийсь чоловік, що є один маршрут, за яким люди зранку виїхали. Нам також пощастило. Дорога від Бердянська до Запоріжжя зайняла у нас вісім годин.

Було страшно, тому що ми їхали путівцями, дорогою бачили розбиті машини, російських військових. На передостанньому блокпосту «ЛДНРівці» мене довго допитували з приводу приписного посвідчення.

Попереду нас стояв чоловік, до нього також причепились – просили показати військовий квиток. Практично на всіх блокпостах роздягали, дивились татуювання, щоб не були збиті плечі, кісточки пальців на ногах і на руках, ставили провокаційні запитання.

Після останнього блокпосту почалася сіра зона. Ми їхали зі швидкістю 140 кілометрів на годину, а посеред дороги були розкидані міни. Їхати треба було дуже акуратно. Нам вдалося через Оріхів виїхати на Запоріжжя. Там волонтери нас привели у дитсадок, де ми переночували. Далі ми подорожували Україною. Були на заході, а тепер знаходимось в Одесі. Я вчусь і працюю програмістом.

Найбільше мене вразила жорстокість окупантів. Місто руйнували вщент. Будинки горіли, по них стріляли у хаотичному порядку. Місто знищували, воно не потрібно було нікому. На житлові будинки скидали бомби. Який у цьому був сенс – незрозуміло. Це було найстрашніше.

Коли ми виходили з укриття подихати повітрям і чули гудіння літаків, починалася паніка, люди забігали знову у бомбосховище, розштовхували один одного. В такі моменти складно зрозуміти – чи встигнеш сховатися і вижити, чи ні.  

Віримо у ЗСУ, віримо у нашого головнокомандувача. Сподіваємось, що влітку війна закінчиться. Планую залишитися в Україні, а в Маріуполь навіть після деокупації я ще протягом п’яти-десяти років не повернусь. Дивитися на ці руїни, згадувати скільки всього там пережив, мені не дуже хочеться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя окупація обстріли "Азовсталі"
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій