Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аделіна Кадуріна

«Коли мама народжувала, пологовий будинок обстріляли»

переглядів: 960

Я народилася в селищі Зайцеве Микитівського району. Жила там до 15 років з мамою, бабусею і молодшим братиком, якому зараз 11 років. Навчалася в цьому ж селищі, у школі № 15 до 9 класу. З початку воєнних дій її розбили – вона знаходилася на передовій.

До школи ми ходили до останнього. Нас часто евакуювали під обстрілами. Коли не встигали, то всі діти сиділи в підвалі, під школою. І так ми вчилися, поки від школи не залишилися одні руїни.

На той момент мама була вагітна. Коли мама народжувала, пологовий будинок обстріляли. Усі, хто був з новонародженими дітьми, сиділи в підвалі.

Через часті обстріли бабуся отримала два інсульти. Її з моїм братиком довелося відправити до тітки, у місто Ізюм.

Після того, як будинок в Зайцевому розбили, я переїхала до бабусі з дідусем у маленьке село, яке знаходиться на лінії зіткнення, Піски-2. Мама на той момент з новонародженим братом і вітчимом залишилася в Горлівці.

У селищі немає ні школи, ні садка, ні магазину. Живуть переважно люди похилого віку, з моїх однолітків – тільки один хлопець. У нас немає світла вже рік і з водою постійно проблеми. З 2015 року майже кожен день сидимо в підвалах, часто всю ніч. Свого підвалу в нас немає, тому ми ходимо в підвал до сусідів, які переїхали. Там у нас стоять ліжка та грубка, яку дідусь побудував зі старої бочки. У підвалі іноді сиділи по сім годин. Не завжди встигали перебігти й лежали на дорозі, осколки літали в усі боки.

У 2015 році снаряд упав біля будинку. Порешетило стіни й паркан, повилітали шибки.

Коли спимо в будинку, то спимо в одязі, щоб можна було швидко втекти до підвалу.

Документи й найнеобхідніші речі складені в сумки та стоять біля дверей. У підвалі біля входу стоїть ломик і лопата, щоб можна було вибратися в разі обвалу.

У зв'язку з частими обстрілами та посиленням пунктів пропуску мені довелося покинути навчання в ГПЛБСУ № 25. Там я провчилася два курси на перукаря. Але довчитися так і не вийшло, добиратися на навчання в Горлівку було дуже складно.

Дуже складно жити під постійними обстрілами, сидячи по 6-7 годин у підвалах. Під кулями садимо городи, під кулями й копаємо. Живемо майже як печерні люди, позбавлені всього. Ні поливу, ні телевізора, ні радіо, нічого.

Найголовніше, що люди, які живуть у селищі, не падають духом і чекають закінчення війни…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Зайцеве (Горлівка) 2015 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій