Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Толкачова

«Коли Донецьк став зоною воєнних дій, інсулін зник»

переглядів: 1175

У нас ситуація з ліками не просто критична, а жахлива. В аптеці не завжди можна знайти навіть звичайні таблетки проти кашлю, що вже казати про такі цінні ліки, як інсулін. Його перестали завозити ще влітку 2014 року.

Моя дочка, 13-річна Карина, з трирічного віку живе на інсуліні. Про те, що в дочки проблеми, я дізналася, можна сказати, випадково – коли в трирічному віці ми проходили огляд у лікарів перед улаштуванням до дитячого садка.

Аналізи показали наявність цукру, виявилося, що в Карини цукровий діабет першого типу. Її підшлункова залоза не виробляє власного інсуліну, тому щодня, по п'ять разів на день, дитина отримує ін'єкцію інсуліну перед їдою, на ніч і вранці для підтримки фону. Не буде ін'єкції – організм дитини почне виробляти смертельно небезпечний ацетон.

Коли Донецьк став зоною воєнних дій, інсулін зник. Ми стукали в усі двері, але відповідь була одна: інсуліну немає. Навіть у дитячій лікарні попередили: у них теж немає, і не буде.

Наш лікар порадив звернутися до Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова – і за місяць нам там сказали: «Приїжджайте, забирайте!». Для мене як для матері-одиначки й інваліда першої групи інсулін для дитини на вагу золота. Курс на один місяць обходиться в 3500 грн.

Але рано чи пізно організм Карини звикне до нього, і тоді знову доведеться міняти препарат. Утім, поки дочка звикає, почувається добре. Карина коле інсулін собі сама за допомогою шприца-ручки. Звичайно, це болюча процедура, до того ж щоразу треба колоти в інше місце, але Карина вже звикла до болю.

Найоптимальнішим варіантом для дитини була б помпа. Вона кріпиться до тіла і сама впорскує в кров необхідну дозу інсуліну. Але помпа коштує понад $1000. Ми раді тому, що у нас тепер є!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій