Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Іванівна

«Як я хочу спокійно вийти у двір, пройтися вулицею і не боятися нічого»

переглядів: 616

Я все життя працювала на залізниці стрілочницею, потім оглядачем. У мене двоє дітей, син та донька, а тепер двоє онуків. Все нормально було, заробила собі та дітям трикімнатну квартиру, яку розбомбили. А зараз у мене хвороба Паркінсона, всю трусить.

Дуже добре пам'ятаю початок війни, коли бомба впала на підстанцію, а друга бомба – на житлову вулицю. Тоді загинуло багато мирних мешканців.

Ми ховалися у підвалі у своєму будинку. Власними силами звели собі триповерховий будинок, а внизу, у підвалі зробили спеціальні відсіки. Там ми й перебували у чотирнадцятому та п'ятнадцятому роках. Ми там сиділи і трусилися. Все-таки ми мирні люди, я за все життя жодного разу не бачила ні пістолета, ні автомата.

У нас просто біля будинку повбивало. Чоловік вийшов із під'їзду набрати води додому (у нас у 2014 році не було ні води, ні світла). Десь снаряд прилетів, і вбили Мишку Світличного. Стріляли так, що ми думали, і в підвалах не збережемося. Була зима холодина така, що страх. У підвалі всі були: і сусіди, і люди з вулиці, і моя родина.

Я отримувала продуктову допомогу лише від Фонду Ріната Ахметова. Більше нічого я не отримувала.

Багато хто поїхав, дехто помер. Багато квартир вільних, а в п'ятиповерхівці взагалі мало людей залишилося. Приїдуть, подивляться, а відновлювати нема чого.

Мрію, щоб повернулися роки миру та щастя. Ой, якби хтось знав, як я хочу мирного неба над головою, спокійно вийти на подвір'я, спокійно пройтися вулицею, щоб не боятися нічого, щоб було, як раніше. Нехай гірше, нехай зарплати невеликі, але аби спокійно було…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Станиця Луганська 2014 Текст Історії мирних жінки чоловіки 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я непродовольчі товари
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій