Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Семенівна Альхова

«Як бомбануло! Діти кинулися тікати, жінки кричали...»

переглядів: 503

До війни було нормальне життя, як у всіх: працювали, була дача і автівка. Був чоловік живий, діти поруч. Саме це згадується найчастіше. Ми ніколи не думали, що так буде.

Зараз я живу сама, чоловік помер, маленька пенсія. Весь цей час нікуди не виїжджали, діти теж не виїжджали. Тільки донька виїжджала ненадовго до Харкова. До старшої доньки прилетів снаряд – вилетіли вікна.

Коли почали бомбардувати, люди мирно сиділи. Ми сиділи на лавці, а потім, як бомбануло! Діти кинулися тікати, жінки кричали.

Війна змінила нашу можливість пересуватися. Сестра живе з того боку, а я не можу поїхати. Там знаходяться могили, у Попасній жив брат чоловіка, він помер. Нікуди не поїдеш, сил уже немає і ніякі нерви.

Коли в Дебальцевому був котел, ми відчували тільки страх. У підвалах сиділи, як десь щось – сіпалися. Як почалася війна, то й радості вже ніякої, пенсії маленькі.

Дякую, що допомагав Фонд Ріната Ахметова. Ми отримували ще польську гуманітарну допомогу, Карітас давав ліки, була французька допомога. Ця підтримка була дуже важливою, я лікувала чоловіка від раку.

Як нас бомбили, коли в Дебальцевому робили котел! Була п'ятниця, тринадцяте число. Це страх Господній! Люди йшли з роботи, темно, крик, шибки побиті, все вилетіло. Це страшно. То був найстрашніший день.

Перемир'я підписували, а доньці влучило до будинку. У зятя всі ноги були побиті шибками, як решето. Ми думали, що його вбило. Це було 19 березня 2015 року. Теж дуже страшно.

Я ліфтер, усі поїхали, а по нас стріляли. Ліфти ввімкнулися, і я бігала під бомбардуванням їх відключала.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Світлодарськ 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я робота обстріли Дебальцевого їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій