Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Іванівна Алексєєва

«Ходили чутки, що вся Україна окупована, тому ми не знали, куди їхати»

переглядів: 80

Мені 27 років. Я народила в Донецьку і жила там до 2014 року. У той день, коли почалися бойові дії, знаходилася в університеті. Кружляли літаки. Потім почалися вуличні бої. Я тоді мешкала з рідними неподалік від аеропорту. Вночі було добре чути, як його бомбили. А під час автоматних обстрілів, що відбувалися біля нашого будинку, було влучання у вікна квартири. Після того ми виїхали в Маріуполь. 

24 лютого минулого року прокинулися о п’ятій ранку від гучних вибухів. З новин дізналися, що почалася війна, й були шоковані. Ми з рідними сиділи вдома. Через кілька днів пішли в магазин, але в ньому вже нічого не було. Першого березня зникло світло і почалося мародерство. Згодом зникли газ і вода. Воду ми набирали з криниці, а коли не було такої можливості, топили сніг. 

У мене був пес. Треба було хоч ненадовго виходити з ним на вулицю. Щоразу мене охоплював страх, бо я бачила трупи прямо у дворах і на дорозі. 

Під час обстрілів ми сиділи в підвалі. Найстрашнішими були бомбардування з літаків. В перервах між обстрілами готували. Люди об’єдналися. Ніхто не сидів без діла. Хтось розпалював вогнище, хтось готував. Все робили разом. Коли стався обстріл, поліція забрала постраждалих і відвезла в лікарню. 

16 березня ми дізналися, що можна виїхати з Маріуполя. Ми поїхали в Мангуш, а звідти – в Бердянськ. Оскільки не було зв’язку і ходили чутки про те, що вся Україна окупована, ми не знали, куди їхати. Залишалися в Бердянську два тижні, бо нас не випускали. Потім довго стояли під Василівкою. 

Важко вдруге зіткнутися з війною і все втратити. Поки що живемо у знайомих у Кропивницькому. Я регулярно відвідую психолога. 

Сподіваємося, що війна скоро закінчиться, росію притягнуть до відповідальності, а Маріуполь швидко відновлять.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій