З 12 березня 2022 року у російському полоні перебуває активіст і журналіст із Нової Каховки Сергій Цигіпа. Вже в окупованому на той час місті він брав участь у проукраїнському мітингу. Матеріал Радіо Свобода.

Сергій Цигіпа

Сергій Цигіпа

Минулого тижня його дружина Олена повідомила правозахисній організації Zmina, що чоловіка тримають у штрафному ізоляторі колонії №3 міста Скопін Рязанської області. Там його змушують взяти російський паспорт. Докладніше про це жінка розповіла «Новинам Приазов'я».

"Хочуть у нього відібрати останню надію на повернення додому", - Олена Цигіпа.

«Він тримається, відмовляється, але дуже боїться, що все можуть зробити без нього, підробити документи. Можливо, хочуть у нього відібрати останню надію на повернення додому, бо якщо він буде громадянином Росії, то як я буду за нього боротися, за його повернення? Можливо, так. А можливо, це пов'язано з іншим. В них там (В РФ – ред.) вже є зараз в роботі проєкт закону про смертну кару для таких випадків як «шпіонаж» і «тероризм», «екстремізм», то мені дуже страшно, що якщо дійсно так буде, підроблять документи, і все ж зроблять так, що він буде громадянином Росії, щоб до нього потім не застосували цю смертну кару», – поділилась жінка.

Спілкування з чоловіком зараз ускладнене, каже Олена. За її словами, вона отримала листа від нього, з якого дізналась стислу інформацію про те, де саме перебуває чоловік і в якому стані.

Олена Цигіпа

Олена Цигіпа

«Попросив мене дуже, щоб я знайшла змогу передати ліки, бо його на той момент уже оглянув лікар там в колонії, виписав рецепт. Я знайшла таку можливість – передати йому ці ліки, і хотіла передати ще від себе вітаміни протизапальні, щоб у нього була просто така аптечка своя, на всяк випадок. Але та людина, яка купувала ліки там, сказала мені, що не можна передавати ліки, які не в рецепті. Тобто, у того, хто приймає ці ліки, вони дивляться на дозвіл, який є. Більше нічого не можна, крім того, що є в списку», – розповіла Олена.

Жінка нагадала, що механізму повернення цивільних із російського полону немає, тому прогнозувати цей процес неможливо.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.