Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр і Марія Прищепи

«Гуляємо з онуком під звуки обстрілів»

переглядів: 1093

Ми не їдемо нікуди через нашого 12-річного онука Кирила, хворого на аутизм. Гуляємо з ним навіть під звуки обстрілів.

Умовити його залишитися вдома неможливо, у нього важка форма аутизму й розумової відсталості. Він не розуміє, що таке війна. Тому поки обстрілів немає, ми намагаємося швидко обійти ті місця, де він хоче погуляти, але бувало, що починалися обстріли – і ми бігли в бомбосховище.

Кожен день у Кирила розписаний за годинами. Він живе у своєму світі, зі своїми поняттями. Перші ознаки його хвороби з’явилися ще в дитинстві. Дитина не реагувала на те, що відбувається навколо. Пам’ятаю, був салют, а дитина не виявляла жодних емоцій. Ми забили на сполох.

Його життя загубила рідна мати, яка захоплювалася спиртними напоями, зокрема й під час вагітності. Розвинулося кисневе голодування, коли дитина була в утробі. Через шість років після народження сина матір позбавили батьківських прав, і ми відразу забрали онука до себе.

У Кирила трапляються напади агресії, він стає некерованим. Допомогти йому можуть дорогі заспокійливі ліки, але придбати їх ми не можемо. Ми не могли ці препарати дістати, телефонували до департаменту охорони здоров’я – нам сказали, що не виділені гроші на ці ліки.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миронівський 2016 Текст Історії мирних
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій