Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Ясінська

«Головне – не замерзнути. Дров взяти немає де, усе заміновано»

переглядів: 921

У нашому селі Оріхове-Донецькому нас лише 22 людини. Чотири не працюють, їм немає де працювати, вони нічого не отримують. Решта пенсіонери. Коли війна почалася, у 2014 році, нас було 49. Уявіть, скільки людей померло вже.

Нам узимку найголовніше – опалення, щоб не замерзнути. І не підеш тут же ж ніде, щоб дров набрати. Заміновано. Нас попередили, що не можна туди ходити. Навіть якщо і спробуєш туди піти, ось так дивишся всюди, щоб ніде ні на що не наступити. Ось ходила нещодавно, подивилася – там осколки, там осколки. Усе, повернулася назад. Що робити, як виживати?

У 2014-2016 роках нам було дуже-дуже важко. Били просто тут. Тут буквально десь у 100 метрах усе це розривалося. Це був кінець 14-го року. Світла не було, напевно, місяців зо три, потім зробили, потім знову не було. Без світла ми сиділи дуже довго. А в нас що? Немає світла – немає води. Благо, що одна хоч колонка в селі є, їздили.

У цьому році ось взагалі дров ніяких. Збираємо ящички з чоловіком то там, то там. Хати там занедбані залишилися, палиці тягаємо. Пережили ми тяжко.

Хлібна машина, слава Богу, приїжджає, хліб ми можемо купити. Ліки немає де взяти. І всі люди літні, усі страждають, усім треба від тиску щось хоча б. Хоч би до нас могли лікарі приїхати хоча б раз на місяць. У 2016 році приїжджали, а потім за нас забули. Може, тому що нас дуже мало. Що це таке – 22 людини?

Ми нікуди не можемо виїхати. Навіть якщо є транспорт, так бензину немає де взяти. Немає ж заправок поруч. Хочеться їздити, хочеться бачити дітей, хочеться, щоб було вільне пересування. Ми в цьому обмежені, це раз. А по-друге, пенсія – це копійки. Куди хотів би, так не поїдеш. Спасибі, що в нас город є, спасибі, що нам Бог дає ще здоров’я, і ми можемо щось посадити в теплиці.

Раніше нам було дуже добре. Їздили самі і нам привозили дрова. А зараз куди поїдемо? Різати ось будемо дерева навпроти, коли купимо бензин. Бензопила є. Ось ці верби різати й топити. Може, якось і переживемо.

У нас тільки одна надія – надія на те, що ми будемо разом, уся Україна буде разом. Ось я дуже цього хочу, щоб ми спілкувалися з усіма, щоб було так, як раніше. Велика мрія є, щоб було все мирно тут. Сподіваємося, що найближчим часом це буде.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Оріхове-Донецьке 2014 2015 2016 2019 Відео Історії мирних 2014 2015 2016 2019 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій