Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Реброва

"Гетьманська столиця" - це глибокий келих української гідності, який зараз необхідний усім нам…"

переглядів: 454

Місто Батурин на Чернігівщині розташоване усього лише за 100 км від кордону з Росією. Вже по обіді 24-го лютого російські війська були в околицях міста. Саме в Батурині знаходиться Національний історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця". У перші години після повномасштабного вторгнення усі працівники заповідника стали на захист культурної та історичної спадщини.

Найцінніші експонати сховали ще до початку війни. Повністю експозицію в усіх шістьох музеях зібрали до кінця лютого, тобто усього за кілька днів… Усе це – під звуки вибухів…

Після звільнення Київщини та Чернігівщини, заповідник продовжує активне музейно-науково-просвітницьке життя. З аншлагами проводять онлайн-екскурсії, які часто відвідують люди з окупованих територій та ті, хто виїхав за кордон. Саме під час війни заповідник «Гетьманська столиця» став членом Міжнародної ради музеїв (ІСОМ). А ще тут почали підготовку до зйомок фільму про гетьманича, дипломата та патрона Бетховена – Андрія Кириловича Розумовського.

Про досвід збереження культурних цінностей та історичних пам'яток в умовах війни розповідає генеральна директорка заповідника "Гетьманська столиця" Наталія Реброва.

Музей "Голоси Мирних" дякує за допомогу в організації інтервʼю нашим партнерам – Комітету Допомоги Українським Музеям (Komitet Pomocy Muzeom Ukrainy) та Музею Варшавського повстання (Muzeum Powstania Warszawskiego).

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Батурин 2022 Відео Історії мирних жінки психологічні травми безпека та життєзабезпечення робота перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій