Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Леонова

«Емоційне і моральне виснаження – це найважче під час війни»

переглядів: 215

Навіть у найстрашніші часи, в пекельних умовах люди можуть любити і підтримувати один одного. Олена переконалась у цьому, коли разом із сусідами перебувала в підвалі під кулями.

Я спала вдома після важкого робочого дня і спросоння подумала, що почула грім, але то доносилися вибухи з іншого міста. Надворі вже розвиднялося і була велика метушня з нашої багатоповерхівки. Люди в паніці виїжджали родинами. З нашого будинку залишилось лише декілька поверхів з людьми, а майже з восьми поверхів усі виїхали. Я почала обдзвонювати родичів з маленьких містечок - вони ще не знали, що почалася війна.  

Найважче – це емоційне виснаження, безробіття, особливо - коли живеш на орендованій квартирі, не в рідному місті. Коли не знаєш, куди бігти в укриття, адже поряд немає підвалів, а якщо і є - вони точно не врятують, в разі чого. Страшно, коли в місті вибухали ракети, і ми бігли до найближчого укриття - в підвал садочка, а нікого туди пускали лише працівників і тих, в кого є дітки... А я стояла на вулиці і молилася, аби оминула біда.

Шокувало - Буча, Ірпінь, Гостомель, Миколаїв, та багато інших міст, де жорстоко вбивали, ґвалтували мирне населення. Жахливі кадри…

Недалеко від нашого будинку на моїх очах впала і вибухнула ракета... Це страшно... Війна-це страшно!

З найперших годин війни полиці з продуктами стали пустими. Хвилювало, чи будуть завозити достатньо хліба. Заробітку не було, тому моя родина, економила на всьому. Але, дякувати Богу, наше місто не зазнало гуманітарної катастрофи, води і їжі вистачало.

Ми стали ближче одне до одного, переосмислили цінність речей. Те, що було важливим, як здавалось, відійшло на інший план. Немає нічого ціннішого за власне життя і життя твоїх рідних.

Всі побутові речі - квартири, машини, робота і навіть кошти, хоча й без них нікуди - другорядне. До валізи спочатку береш багато речей, а згодом розумієш, що потрібен лише мінімум - і лише самих важливих речей, які мають значення для порятунку.

Я загалом емоційна людина, тому мене завжди зворушують такі моменти, коли допомагають тваринам, коли дітки збирають кошти на ЗСУ, коли люди згуртовуються і роблять коктейлі Молотова, - багато таких моментів.              

До війни я працювала кухарем гарячого цеху і на ліпці полуфабрикатів. Наразі роботу шукаю. Буду працювати там, де візьмуть. Головне - щоб були нормальні умови і оплата. А там кухар, продавець, касир, - не важливо.   

У мене є талісман - вирізьблений з монети кулон-сердечко. Його подарував мені чоловік, коли ми сиділи в підвалі разом з тридцятьма іншими людьми, а недалеко від нашого будинку впала ракета. Цей талісман чоловік зробив у тому ж підвалі. Сказав: «Можливо, не буде іншої нагоди висловити своє кохання, а це нехай буде завжди поруч з тобою, як і моя любов». То була одна з тих найдовших ночей, коли чекаєш світанку і закінчення тривоги! Бо гадаєш, переконуєш себе, що з світлом - все буде добре, і темрява мине.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2022 Текст Історії мирних жінки обстріли безпека та життєзабезпечення робота 2022 Анкета 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій