Війна для мене – це нещастя. Перший день війни дуже добре пам’ятаю. Я знаходився дома, на орендованій квартирі, дивився, як почали всілякі дивні люди з’являтися в місті, яких ми ніколи не бачили. Почали щось розповідати про окрему долю Донбасу. Пам’ятаю розпач людей, їх взагалі дезорієнтацію. По нас били гаубиці…

Дуже змінилося ставлення до життя через війну

Пригадується перший день звільнення. Я якраз вийшов. Стоїть командир. Якісь бабці до нього підійшли і кажуть: «Ви нас вбивати будете?» «Бабки, ви подуріли. Я – українець. Місяць назад ви про це не думали, що вам в голову вбили такого? Чого я вас вбивати буду? Я прийшов вас звільнити, прогнати людей, які захопили владу, бандитів». Це добре пам’ятаю.

Я прийшов вас звільнити, прогнати людей, які захопили владу, бандитів

Війна відкотила наші наукові дослідження років на десять назад. Тобто ми багато втратили для кар’єри, особистого розвитку, в грошовому еквіваленті також. За сім років це ще не відновилось. Тільки перші ластівки з’являються, перші підприємства саме українські, які готові кошти вкладати в наукові розробки.

Моє особисте життя війна не дуже змінила. Я залишився на тій роботі, де працював. Багато моїх колег звільнилися, роз’їхалися хто в Росію, хто в інші міста. Прийшли інші люди, які евакуювалися з Луганську, з непідконтрольних територій. Активні, з ними цікаво працювати. Оновився склад наш, університет був переміщений. Раніше в Сєверодонецьку була його філія, сам університет в Луганську розміщувався. Все з нуля буквально почали і дуже добре можна побачити, як окремі люди змогли на пустому місці відбудувати університет, розбудувати вищу освіту в нашому регіоні. Зараз ми розвиваємось. Трохи оновилась моя кар’єра.

Дуже змінилося ставлення до життя через війну

Не можна у нас тут відчувати себе в безпеці, бо постійно десь поруч блокпости, бойова лінія, ми все чекаємо чогось

Хочу, щоб у всіх навколо було значно краще в матеріальному плані, ніж зараз. Щоб люди не соромились купувати автівки, квартири, їздити за кордон у подорожі, не соромилися бути в достатку.

 Найціннішим і важливим за останні роки для мене стало народження доньки.

 Дуже змінилося ставлення до життя через війну.Я зрозумів, що ти можеш нескінченно будувати якісь плани, а потім зовсім з незалежних від тебе обставин все змінюється навколо. Навчився трохи більш філософські відноситися до якихось невдач на кар’єрному фронті. Навчився бути більш виваженим і толерантним, бо дуже помітно, як засоби масової інформації впливають на свідомість людей. Буквально місяць без телебачення і новин – люди стають геть іншими. Навчився робити свою справу попри зовнішні обставини. Нам своє робити.