Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Романчук

"Думала, що ліпше померти було ще під час обстрілу"

переглядів: 10

Старші люди, самотні, малорухомі, немічні та паліативні хворі. Після загострення безпекової ситуації на Харківщині евакуаційники «Схід SOS» привозять до Дніпра дедалі більше жінок і чоловіків, безпорадних у побуті. Літні люди змушені тікати з власних домівок, хоча планували пережити війну в рідних стінах. Виїздять часто під вогнем і з похапцем зібраними речами. А подекуди – лише з документами. Матеріал Радіо Свобода.

67-річна Валентина Романчук народилася й виросла у Вовчанську. Там вона 38 років пропрацювала медсестрою й пішла на пенсію. У рідному місті її застала повномасштабна війна, а потім – окупація. Розповідає: після визволення Вовчанська українською армією восени 2022 року місто опинилося під масованими обстрілами солдатів РФ.

У мене думки – ліпше померти було ще під час обстрілу

Валентина Романчук під час евакуації

Жінка жила сама: її чоловік давно помер, сусіди повиїздили.

«Мені здається, обстріли були постійні – з самого вересня 2022-го. Як зайшли наші. Світло було не завжди. Пенсію я отримувала поштою. 2 тисячі 700 гривень. Коли війни не було, то ще можна було на них вижити… Гуманітарку давали, був спорткомплекс – то туди її привозили. А тоді вуличний комітет розподіляв її по усій вулиці: борошно, макарони, олія, крупи. Цього мені вистачало, я ж одна», – згадує Валентина.

На подвір’ї біля рідної хати у Вовчанську Валентина дістала тяжке поранення. Це сталося цьогоріч 11 березня. Розповідає: вийшла з дому посидіти на лавці, вибух, полетіли уламки – далі нічого не пам’ятає. Отямилася в лікарні Харкова з перебитими рукою й ногою.

«Не знаю, хто викликав швидку. Одвезли мене в Харків, в обласну травматологію. Там я пролежала півтора місяця, зробили операцію мені і на коліні, і з очей уламки витягували. Перебило руку і зв’язки, права рука тепер – неробоча, пальці не рухаються», – розказує Валентина.

У мене думки – ліпше померти було ще під час обстрілу

Валентина Романчук у шелтері Дніпра

У харківських лікарнях Валентина пробула понад два місяці. Ногу підлікували – жінка може сама пройти кілька метрів до туалету. А рука досі знерухомлена – в апараті Ілізарова. Окрім того, говорить, через стрес знову дало про себе знати онкологічне захворювання ока.

Раніше жінка пройшла курс променевої терапії й мала надію на одужання.

Її хата пошкоджена, каже жителька Вовчанська, вікна й двері повибивало. З власних особистих речей з нею – лише документи.

Одяг та взуття дали медики та волонтери. Зараз вона в шелтері у Дніпрі.

«Поки нічого не обіцяють. Треба на консультацію до травматолога та онколога… Куди – додому? До кого, до чого? Я там сама та однією рукою нічого не зможу… Я вже ні на що не надіюся. У мене думки – ліпше померти було ще під час обстрілу, і все… Мені здається, ця війна ніколи не скінчиться», – каже вона.

У мене думки – ліпше померти було ще під час обстрілу

Умови мешкання в шелтері

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Вовчанськ 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки пенсіонери переїзд поранені обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій