Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Денис Анатолійович Матчин

"Дружина втратила роботу, я втратив бізнес, діти - спокій"

переглядів: 66

Ми жили в Маріуполі, все було добре. Був свій бізнес, двоє дітей. Старша дитина жила в Києві, молодша була з нами. Все було добре, аж доки не розпочалася війна. До 16 березня ми перебували у Маріуполі. Своїм транспортом ми виїхати не змогли. Познайомились у підвалі з людьми - і з ними виїхали через Запоріжжя, Дніпро. У Маріуполі залишили всі речі, тому виїхали з рюкзачками. Я займався волонтерством, поки була можливість, допомагав. Певний час ми пожили під Вінницею, привели себе у нормальний психологічний стан. Потім почали шукати роботу. Дружина з молодшою донькою, як і старша з чоловіком, у Польщі. Я знайшов роботу, все добре. Працюю на благо країни. 

Війна новиною для мене не стала. Не вірилось до останнього, але всі прогнози військових експертів, які я слухав, справдилися. 

Ми перебували місяць без води, газу і світла. Я займаюсь електронікою, і моє хобі нас рятувало. У нас був зв'язок із зовнішнім світом, було газопостачання. Я вмію виживати. Ночами дітям було страшно спати, а ми - дорослі, ми витримали. Діти відходили дуже довго від бомбардувань, особливо від авіаобстрілів.

Мене досі шокує цинізм, з яким російські війська знищували наше місто, та й хіба тільки наше! 

Вже 25 лютого я розумів, що потрібно виїжджати з Маріуполя, але до останнього вірив у краще. Ми досиділи до того, поки наші три машини були або засипані, або вже не на ходу. А потім, коли прилетіло у наш будинок, ми перебрались у підвал. Прожили там чотири дні - і прийшло розуміння, що час виїжджати. Тоді вже була явною картина, що тут уже не до геройства, коли на підступах були  російські війська, у місті вже перебували ДРГ. Вирішили, що життя важливіше. Тоді знайшли можливість і виїхали. 

Кілька днів ми намагалися виїхати через так званий зелений коридор, який намагалися організувати. Але вони не спрацьовували, думаю, через те, що не було зв'язку. У мене був зв'язок, і я розумів, що росіяни не дають проїзду. Виїхали абсолютно випадково. Машини вже не було - її засипало, коли у дім влучила бомба. Ми перебували у підвалі, туди прийшли молоді хлопець і дівчина - у них вціліла машина. Ми буквально за ніч домовились і рано-вранці під прильотами встигли виїхати і прилаштувалися до колони автівок. Пройшли 12 чи 14 російських блокпостів, далі було Запоріжжя, а потім - Дніпро. З собою забрали нашого папугу. Кішка і собака залишились у Маріуполі з нашими рідними. 

Коли ми виїхали із міста, дуже приємно вразили люди. Їхнє розуміння, нормальне ставлення. У більшості випадків це були адекватні люди, готові безоплатно допомагати не словом, а ділом. 

Я отримував допомогу від Фонду Ріната Ахметова, зараз від неї відмовився. Є люди, яким вона потрібніша. 

Дружина втратила роботу, я втратив бізнес, діти - спокій. Зараз, на жаль, вони далеко від мене, але мені так навіть спокійніше. Дітям і жінкам тепер краще бути за межами країни. 

Я займався творчістю, а тепер створюю речі, які руйнують. Змінився погляд і ставлення до сусідньої держави в цілому, до багатьох людей. Я вважаю, що кожна людина відповідає сама за себе. Я чітко розумію, що я роблю тепер, і як ми будемо вчиняти після нашої Перемоги. У мене тільки немає бачення, що робити з проросійськими маріупольцями. Вважаю, що у них потрібно забрати право голосувати. Вони мають бути на задвірках держави, яку вони вважають не своєю.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій