Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Алла

«Мене зупиняли чутки про те, що Запоріжжя вже окуповане»

переглядів: 132

Війна застала Аллу у батьків у селі Зоря, що поблизу Маріуполя. Його швидко окупували. Алла ще в березні хотіла виїхати, але її зупиняла дезінформація. Зв’язку не було, тому вона не знала, що відбувається в інших населених пунктах

Третього лютого я виїхала в село Зоря, що знаходиться приблизно за тридцять кілометрів від Маріуполя. Звідти щодня їздила на роботу. У мене вдома був ремонт, тому й поїхала до батьків.

24 лютого я прокинулася від вибухів. Відразу почала телефонувати рідним. Моя сестра жила в Маріуполі, а сестра чоловіка – в Харкові, на Салтівці. Другого березня зник зв’язок. Було дуже страшно не знати, що відбувається з рідними. 

В село Зоря російські війська зайшли без бою. Я виїхала 13 квітня, хоча планувала від’їзд ще з березня. Мене зупиняли чутки про те, що Запоріжжя вже окуповане. Сестра все ж таки виїхала й сказала мені, щоб я вибиралася. Але завжди щось заважало. 

Коли почалася фільтрація, стало зрозуміло, що я її не пройду через попередню роботу. Треба було якось вибиратися.

Я не пам’ятаю всіх населених пунктів, через які проїжджала. Здається, через Оріхів, Василівку, Запоріжжя. Поблизу були прильоти. Тоді я перший раз за весь час війни побачила їх. Зараз я живу в Кропивницькому. Батьки залишилися. Сказали, що не можуть все покинути. Два місяці з ними не було зв’язку. 

Поки була у батьків, всього вистачало. Вдома було тепло, бо є дров’яний котел. До плити під’єднали газові балони, тож могли нормально готувати їжу. І запаси мама робила з 2014 року. Вона все збирала, оновлювала, закрутки робила. Всього було достатньо. А в магазинах вже з перших днів нічого не було. Батьки прихистили людей, які виїжджали з Маріуполя.  Наші знайомі періодично приїжджали, допомагали. Я займалася збором ковдр і матраців, відвозила їх до школи. Туди прибували люди з Маріуполя. 

Найбільше мене шокує ставлення деяких людей до того, що відбувається. Одного дня я стояла в черзі. Серед присутніх була жінка, яка тільки-но виїхала з Маріуполя. Тоді не було ні з ким зв’язку, тож я вирішила дізнатися, що ж відбувалося в місті. Вона розповіла, як добували воду й їжу, а потім сказала, що коли нарешті перестали літати українські літаки й з’явилися російські, то вона аж перехрестилися. Я готова була її вбити. Люди бачили зірки на літаках, які бомбили місто, знали чиї вони, а потім розповідали, що то були українські літаки. Це для мене найбільший шок. 

Я працюю у центрі ЯМаріуполь. Спочатку була тут від своєї організації –  Маріупольського центру безоплатної правової допомоги, а зараз уже на постійній основі.

Я мрію про відбудову Маріуполя й повернення додому. Мій будинок зруйновано, але все одно хочу повернутися.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій