Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія Анатоліївна Шматкова

"Допомагаємо фронту, як можемо"

переглядів: 112

Я народилась у Маріуполі, все життя там прожила. Працювала на заводі Азовсталь машиністкою гарячого крану. Вийшла там на пенсію. Зараз пенсіонерка. 

У перший день повномасштабної війни я збиралась їхати до брата у Центральний район. Почався обстріл і я не встигла поїхати. Почала збирати все необхідне: воду, свічки, їжу. Я тому й не поїхала з міста, бо маю брата інваліда першої групи: він лежачий, сліпий і паралізований. А врешті вийшло так, що до нього не змогла поїхати і надати допомогу. Він так і помер у будинку після обстрілів. Не знаю навіть де він похований, в якій ямі. Досі не оформила свідоцтво про смерть. 

Їжа у нас була. Магазини були розграбовані: всі тягнули, хто що міг. А з водою було складно. І сніг розтоплювали, і зливали воду із систем опалення. Відстоювали, кип'ятили. З водою було дуже тяжко. Бігали у пологовий будинок - там були резервуари. У дитячий садок, на хлібзавод... Куди тільки не бігали. І все це - під обстрілами. Це було жахливо. 

У сховищі ми просиділи півтора місяці. Нас звідти вигнали росіяни. Прийшли, сказали: "У вас десять хвилин. Зараз тут почнеться пекло". І ми зі сховища, як таргани, вискакували один по одному і виходили у бік росії на Новоазовськ і на Безіменне.

На Безіменному простояли 11 днів на трасі в черзі на фільтрацію. А потім проходили митницю в Новоазовську разом з перевізником. Я виїжджала до Естонії, з Естонії - до Варшави, а звідти - у Чернівці. 

Від кожного гучного звуку ми досі здригаємося: від грози, від гуркоту сміттєвоза. Ми прокидаємося в шоці, і потім 2-3 години не можемо заснути. 

Я так сподіваюсь, що війна вже цього літа закінчиться. Дуже хочу, щоб наші захисники вижили і повернулися до своїх родин, до своїх близьких. Допомагаємо нашим ЗСУ, як можемо: плетемо пледи, теплі шкарпетки - надсилаємо на фронт. Тепер почали плести маскувальні сітки. Печемо різні смаколики, передаємо у госпіталь нашим пораненим солдатам.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій