Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Раїса Павлівна Шестак

"Дочка упала перед окупантами на коліна, благала, щоб нас випустили"

переглядів: 112

Я народилась і прожила майже все життя в Маріуполі. 41 рік працювала у порту. У центрі міста у мене була трикімнатна квартира. Коли почалася війна, я там прожила місяць. Старша донька з онучкою жили в підвалі. Я пішла до них, але я з астмою там задихалася і повернулась. Перебувала у квартирі - там були вже вибиті вікна. Збирала дощову воду, щоб хоча б чай попити. Коли відкрили коридор, до мене прибігла онучка, щоб мене забрати. Я вискочила, в чому була. Вдягнена як капуста - у квартирі був страшний холод, дощова вода замерзала на два пальці. Мій чоловік помер за півроку напередодні війни - я ще не встигла переоформити на себе всі документи. 

Відкрили гараж: машина була вся побита, без скла. Але хоч завелась - ми сіли і виїхали з Маріуполя.

Не доїжджаючи до Токмака зупинились на російському блокпості. У нас перевірили документи і з'ясували, що я не вступила у право спадщини на машину. У дочки з зятем маленька машина - їх пропустили перед нами, а нас затримали. Дочка, побачивши, що нас затримали, упала перед окупантами на коліна, просила, щоб нас пропустили. Нас пропустили, і ми проїхали. Ночували у Токмаку, потім доїхали до Запоріжжя. Нас там зустріла знайома і поселила нас у квартирі, де можна було помитися і прийти до тями. Там ми залишалися три доби, поставили шибки у машину і поїхали далі. Дорогою зупинялися у готелях. Моя молодша донька виїхала із Маріуполя у 2014. У неї квартира була на Східному. Купила собі житло в Ужгороді. Я зараз перебуваю у неї. А старша донька винаймає житло в горах. 

Через три дні після мого виїзду згорів мій будинок у Маріуполі. Сусіди надіслали мені фото. Квартири у мене немає. На третьому поверсі згоріла родина. Певно, у них заклинило двері. Там було три трупи.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій