Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Олександрівна Рипунова

«До наших сусідів у двір прилетіла міна: уламки розлетілись всюди»

переглядів: 361

Родина Рипунових пережила всі жахіття перших днів війни: активні бойові дії, висадку російського десанту, і врешті - окупацію. В середині березня вони змогли вирватися подалі від рідного дому й залишили собі річ, яка нагадує їм про ті жахливі дні. 

24 лютого чоловік поїхав на роботу о п’ятій ранку. Десь через 20 хвилин він подзвонив мені і сказав, що почалася війна, що на наш аеродром вже прилетіло щось. Так я і дізналась про війну.

Мені дуже не вистачало ліків від діабету: ми не встигли купити їх 23 лютого, а 24-го у нас вже були зачинені всі аптеки. З їжею були проблеми. Ще в перші дні війни - десь 25 лютого - ми зрозуміли, що це надовго, а в нашої сім'ї була така звичка: закуповувати продукти лише на один-два дні. Тоді ще був зв’язок та інтернет, я написала допис в місцевій групі, і люди відгукнулися - допомогли їжею. Проблему з ліками вирішили вже після того, як виїхали з окупованого Гостомеля до Закарпаття - після 11 березня.

Найбільше мене шокувало вбивство росіянами сина моєї подруги, якого знайшли в підвалі табору «Променистий», що в Бучі.

Зараз ми з чоловіком залишаємося в Україні, а наш син виїхав до Німеччини. 

Є річ, яка нагадує мені про минулі дні. Це рушник, яким ми прикривали ввечері вікно задля світломаскування. Коли до наших сусідів у двір прилетіла міна, уламки розлетілись по всім нашим дворам, побило вікна. Через це рушник порвався, і тепер він лежить, як нагадування про ці події.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Гостомель 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими 2022 Біженці окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій