Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Анатоліївна Федоренко

«До мами не можна було доїхати, адже там одразу все почалося»

переглядів: 34

З великими труднощами Тетяні все-таки вдалось організувати евакуацію своєї дев’яносторічної мами

Я жила в селищі Тошківка на Луганщині. Закінчила школу, інститут і переїхала в Кривий Ріг, де живу до цього часу. Моя мама 1931 року народження проживала до кінця березня 2022 року в Тошківці. Дуже важко було її забрати звідти, людина старенька. Батька мого давно немає, вона жила одна у квартирі з автономним опаленням. Я з двома сими приїжджала, щоб її евакуювати. 

Згоріло все… Більше за все шкода сімейний альбом - пам’яті більше не лишилося. 

Зараз мама проживає у мене в Кривому Розі. Вона зберегла розум на свій вік. Тихенько сидить, шепоче щось собі, нічому не рада. Не жаліється, нічого не чекає, просто тихенько живе, мабуть, в думках. 

Я працюю в Центрі професійного розвитку педагогічних працівників Криворізької міської ради. На 24 лютого ми готували методичний захід. Вранці телефонує моя колега і говорить: «Тетяна Анатоліївна, мабуть, ми його проводить не будемо, бо розпочалася війна». 

Шокувало те, що після 24-го не було зв’язку з рідними. Мені 62 роки, і перше, що було, це безпорадність. Тоді я не знала, що робити, а зараз знаю. Допомагаю в міру своїх сил і бажаю, щоб це робила кожна свідома людина. 

Моя мама уже дуже старенька, така маленька, худенька. Коли ще був зв'язок, уже не можна було туди доїхати, адже там одразу все почалося. Я її просила, казала, що є водій знайомий, а вона: «Ні, хай хтось приїде та забере, доросла людина». 

Я шукала допомогу у волонтерів. Там були баптисти, які багато допомагали місцевим мешканцям, абсолютно безкоштовно вивозили. І хлопці загинули - попав снаряд у їхній мікроавтобус. Я дуже сподівалася, що вони евакують маму. Не вийшло, царство небесне їм, що допомагали усім добрим людям. Тоді знайшла свою вчительку, Катерину Іванівну, вона мені допомогла зв’язатися з місцевою громадою. Через них я знайшла волонтерів, маму прямо з дому забрали і довезли до Дніпра, а з Дніпра вже я забрала її до Кривого Рогу. Їхали дуже довго, важко. 

Мама приїхала, бідненька, без документів - в чому стяла, в тому і приїхала. Спілкуються мешканці між собою по телефону, і вона прямо розквітне, коли сусіди телефонують.

Як на мене, кінець війни – це не тільки повернення землі української. Закінчення війни – це ще й другі відносини, або нейтральні відносини, або взаємоповага сусідів, з якими кордон. Мені здається, що це не буде швидко, але я чекаю і вірю. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Тошківка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій