Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дмитро Ратинський

«Потрібно цінувати все, що в тебе є, і намагатися допомагати людям»

переглядів: 550

Війна для мене - це страх, переїзд, психологічний тиск.

... Це було 22 червня 2014 року. О 3 годині ночі над нашим селищем почали літати снаряди. Мені було 15 років, я жив з батьками. Ми сіли в маленькому коридорчику, обняли з татом маму і молилися всім богам, яким можна було.

Люди до останнього не розуміли. Коли почали літати «Гради», зрозуміли все.

Після цього ми сиділи приблизно тиждень в бомбосховищі. Наше селище живе за рахунок шахти, біля неї є обладнане бомбосховище. Всім селищем там провели близько тижня. Якщо виходили, то тільки недалеко.

Всі говорили про те, коли це закінчиться. Були якісь неправдиві відомості, що хтось поїхав домовлятися та інше. У нас всі один одного знають, допомагають. Про політику ми багато не говорили, більше намагалися підтримати один одного.

Потім ми переїхали. У нас є родичі в Воронежі, і ми переїхали туди на рік. Ми з батьком реагували на все якось спокійно. Але мама не витримувала через психічний стан, вона реагувала на будь-який шурхіт, тріск, стукіт. Їй було дуже страшно. Через неї ми вирішили, що переїдемо. Розуміли, що це на час і що ми повернемося додому.

У нас в селищі живе бабуся, батькова мама. Ми з нею спілкувалися щовечора, і вона нам доповідала ситуацію.

Ми розуміли, що живемо в іншій країні і не відчували себе затишно, оскільки знаходилися не вдома. Я провчився рік у десятому класі, і ми повернулися додому, закінчував школу вже вдома.

У нас не було таких бойових дій, як в інших селах, які розташовані ближче до Донецької області, як наприклад, в Луганському або Кримському. У той воєнний час магазини працювали, підвезення продуктів було, вода і світло теж, слава Богу, все було добре.

Змінилося розуміння життя. Почали усвідомлювати, що проблеми на роботі або ще щось не важливі. Головне, що ти з рідними і всі здорові.

Коли почалась війна, бачиш, хто у тебе друг. Кому ти важливий, а кому був не потрібен. До мене це розуміння прийшло. Я зрозумів, що сім'я - це найближчі люди.

Вдалині ми все одно чуємо вибухи, не дай Бог, звичайно, але небезпека залишається ...

Потрібно цінувати все, що в тебе є. І намагатися допомагати людям, якщо можеш це зробити. Ось така мудрість.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Тошківка 2014 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь діти 2014 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта здоров'я перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій