Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Дмитрівна Медведєва

«Діти мають бачити в небі повітряні кульки, а не бомби, що падають на них»

переглядів: 17

Медведєва Марина, учениця 10 класу Ліцею №13 «Успіх» Полтавської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Боцула Ольга Михайлівна

Війна. Моя історія

 «Нам уже не треба вчити наших дітей патріотизму на прикладах із підручників, адже вони відчувають його щохвилини – зі свого повсякденного життя. Вони знають: патріотизм у тому, що ти готовий захищати тих, кого  любиш і поважаєш. І наші діти це засвоюють щодня. Але ціна цього – їхнє нормальне дитинство…», - розмірковує перша леді України Олена Зеленська.

Тієї моторошної зими 2022 року я вперше почула найстрашніший звук, від якого холоне кров, здригаються коліна, а беззахисна дитяча душа не знаходить собі місця – ЗВУК СИРЕНИ. Уперше побачила в очах мами невимовний страх, а у тата – розпач та печаль…

За цей час стільки було такого у людей «уперше», чого не повинно відбуватися у 21 столітті. Війна – це завжди біль, страждання, руїни. Приходить зненацька, з нею не можливо домовитися, вона не має серця і не розуміє жодної мови, її можна перемогти лише гуртом. Страшне слово «війна» змінило свідомість кожного українця. Когось війна вдарила сильно, когось - не дуже, а декого - просто безжально вбила, вкрала дитинство, батьків, сім’ю, життя.

Втрати... На війні вони у кожного свої: хтось залишився без дому, дехто став калікою через напади російських варварів. Мої однолітки ще довго пам’ятатимуть запах сирого підвалу, бурчання «голодної» кишки у животі, ворожі танки на своєму подвір`ї, постріли у скроню рідного батька чи матері.

Мені лише 15 років, а я дивлюся на світ інакше, по-дорослому, все добре розумію, переживаю, давно навчилася жити у звичному «воєнному» режимі. Щодня читаю новини, а там тисячі назавжди понівечених людських життів, дитячих доль.

Чергові втрати на фронті. Статистика, до якої  звикаєш… як і до ганебних реалій, що викликають жах у всього світу.

Більшість українців сьогодні перебуває окремо від своїх сімей. Через бажання мам захистити дітей від жахіть війни, мільйони опинилися за кордоном. Страшно, коли телефонуєш своєму чоловікові, брату, сину, а зв’язку немає. І ти не знаєш, чи жива твоя рідна людина. Страшно, коли збираєш дитину в школу не із звичним ранцем, а з «тривожним».

Жахливо, коли мати не дочекається сина, а діти більше не відчують батьківського тепла. Тисячі жертв... Україна постійно втрачає тих, хто бореться за її кордони і право кожного з нас жити у ВІЛЬНІЙ країні.

Я думала. Ні, я хотіла вірити, що у світі є ліміт усього, у тому числі - зла. Здавалося, Україна вже перевищила норми втрат, сліз, болю за ці дні війни, і що в якийсь день опція «боліти» й «плакати» стане для нас просто недоступною. Адже нам вже відболіло і відплакалося на віки вперед.

Однак з кожною страшною новиною, світлиною людини, яка ще кілька годин тому публікувала допис у соцмережах про підтримку своєї країни, а зараз її вже немає серед нас, цей світ перевертається для мене заново, ріжучи нестерпним болем, вибиваючи землю з-під ніг.

Ось і сьогодні я пишу твір під той страшний звук сирени, новини також не втішні… Згадую слова поетеси Інни Паламарчук:

«Помирають не просто сусіди,                          І не можна його припинить,

Наші друзі, діти, батьки,                                   Скоро землю покриє крига,

Гине радість, що самоцвітом                            Це скорбота землі і моя,

Обіймала нас в час самоти.                               Пише снігом чарівна книга

Залишається біль, аж до рани,                         Неповторне кожне ім’я».

Це та страшна ціна Війни, яку сплачує сьогодні Україна. А я всього лише хочу жити, навчатися у Вільній Країні, не ховатися в укритті від вибухів російських ракет.

Я, тисячі моїх однолітків закликаємо дорослих світу єдиним щитом вберегти українських дітей і подарувати їм МАЙБУТНЄ. «Діти мають бачити в небі повітряні кульки, а не бомби, що падають на них», - влучно зауважила перша леді Туреччини пані Еміне Ердоган.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Полтава 2022 2023 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій