Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Яна і Маша Демченко

«Діти спокійно кажуть: «Дяді знову стріляють. «Гради» пішли»

переглядів: 1271

Ми вирішили пройтися. Вийшли з дому, пройшли трохи і вдалині почули залпи. Ми вже звикли, що це десь далеко. А потім різко – секунда – і почали летіти снаряди. Я побачила той, що потрапив в будинок, із яким ми поруч були. Полетіли уламки, доньці Маші влучили в руку. Я схопила її на руки – і бігти.

У нас там невеликий кіоск був. Ми бігли до нього. У такій ситуації не виходить впасти на землю, думати взагалі про це. Я потім побачила, що все горить навколо. Решту снарядів я не бачила, просто чула дуже сильний шум. Дитина кричить, тому що все шумить, такий гул стоїть неможливий.

Зі мною подруга була, з її дитиною все нормально. Вона мені каже: «Дивись, кров». Я побачила кров у Маші. Пішла додому, хотіла перебинтувати, щоб відвезти в лікарню. А потім, коли розвернула руку, побачила осколок.

Діти спокійно кажуть: «Дяді знову стріляють. «Гради» пішли

Сподіваюся, що більше ніколи такого не буде. Але залишатися страшно в Маріуполі. Вчора була в садку і побачила: там, де наша група, немає скла. Я просто уявила собі, якби це було в п’ятницю. Моя дитина... її б просто не було, дітей не було б. Там страшно перебувати. Це було б дітовбивство. Що живі – найголовніше, більше нічого не треба.

Уламок летів і влучив у руку. Мама хотіла дістати його, але не вийшло. Вона не згинається, ручка, коли я вниз більше роблю.

Нам робили операцію. Фонд Ріната Ахметова привіз медикаменти і Маші, і іншим дітям. Всім дітям, які постраждали. Прийшли відразу ж медикаменти. Я ніяких грошей не витрачала. І лікарям привозив Фонд все, що потрібно було потім, коли Маша продовжувала лікування. Був написаний список, що потрібно саме всім дітям і також моїй дитині, аж до бинта, до ватки.

Вона пише все, у неї виходить. Рука, звичайно, втомлюється, починає боліти. Буває ще на погоду дуже ниє шрам.

Діти спокійно кажуть: «Дяді знову стріляють. «Гради» пішли

У нас дуже часто стріляють; чутно, і дуже добре чутно. Але люди вже не звертають уваги на це. Усі гуляють. Дуже багато дітей гуляє на вулиці. Деякі діти навіть бігають, говорять: «Дяді знову стріляють. «Гради» пішли». Це для багатьох людей стало повсякденним, ніхто не боїться.

Намагаються жити нормальним життям, тому що якщо постійно боятися, закритися в кімнаті та сидіти – це не вихід. Я теж переживаю, якщо чую: «Град» піде. Ось сьогодні нас о шостій ранку підняли, наприклад, всіх дружно. Вже і будильника не треба...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2015 2017 Відео Історії мирних жінки діти поранені психологічні травми безпека та життєзабезпечення здоров'я діти Обстріли Маріуполя
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій