Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Любов Кузьмівна Кондратьєва

«Чоловік сильно захворів через постійні обшуки окупантів»

переглядів: 93

До війни життя було спокійним. Ми з чоловіком - пенсіонери. У нас свій будинок, садили город, діти допомагали. Війна нас застала у Снігурівці. Коли ворожі танки йшли на Миколаїв, вони не заходили у місто, сунули повз нас. У мене там син був, він військовий. Вони їх зупинили, не пропустили на Новий Буг і на обласний центр: висадили у повітря міст.

Через три тижні, коли окупанти не змогли туди пройти, зайшли до нас у Снігурівку. Я не виходила на вулицю. А ті, хто виходив, махали оркам руками, навіть повітряні поцілунки слали. Колаборанти вони. Їх тепер допитують, навіть сидять деякі дівчата. 

Через три-чотири дні, коли окупанти зайшли, розпочалися обшуки. Орки ходили, шукали. Я дуже хвилювалася, що їм розкажуть про мого старшого сина-військового. Але, на щастя, минуло.

Найскладнішим виявилося те, що мій чоловік сильно захворів. Справа у тому, що у наш будинок ми пустили квартирантів, а самі перейшли жити до батьків. У нашому будинку орки знайшли гранату. Там жив хлопець, який служив у тероброні. Він гранату заховав, але знайомий його здав. Росіяни приходили з обшуком, п'ятнадцятеро їх було. Знайшли боєприпас. 

У мого чоловіка був сильний стрес на цьому грунті. Потім вони шукали нашого молодшого сина, зброю. Чоловік – мисливець, то двічі приходили шукати і його зброю, але не знайшли. Після такого потрясіння чоловік захворів, а з лікарями були проблеми. Потрібно було їхати у Херсон. Його там обстежили, то результати були не дуже хороші: проблеми із серцем, з печінкою, цукровий діабет.

Під час окупації все було дуже дорого. Але я посадила город, тому у нас були продукти. Я не виходила у місто, залишалися вдома.

Коли зайшли наші військові, я ридала. Я навіть зараз розповідаю і плачу. Так сильно я зраділа. Хоч на коліна перед ними вставай.

Орки відступили напередодні вночі. Місто сильно постраждало – багато будинків зруйновано. Ми, на щастя, не постраждали – наша хата ціла. А у людей ні вікон, ні дверей, ні дахів немає.

Напередодні деокупації у мене був день народження. Чоловік сказав, що жодного орка у місті немає. Вийшли, дивимося – іде важка техніка. Глянули, а це наші хлопці, українці. Біля базару вони зупинились. Там їм і цигарки давали, і пиріжками пригощали, в кого що було. До них підбігали і цілували, і обнімали, і на коліна люди ставали. Це потрібно було пережити. Але я ніколи не сумнівалася, що нас звільнять.

Окупанти давали гроші і гуманітарну допомогу, але я нічого не брала, а потім пошкодувала. Можна було б допомогти нашій армії.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Снігурівка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій