Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Федорівна Панчук

«Був найсильніший обстріл, я закрилася у ванній і читала «Отче наш»

переглядів: 774

Втрата сім’ї, обман близької людини, від’їзд на останні гроші, але при цьому присутність духу та сміливість. Перебуваючи під обстрілами, Олена Панчук прийняла рішення залишити Донецьк заради свого майбутнього.

Був травень 2014 року. Були чутки про наступ Макіївка – Авдіївка, в Донецьку вже 16 червня містом їздила бойова техніка, ходили озброєні бородаті солдати. Це було страшно. Їдеш додому й бачиш перед собою бронетранспортери, танки. Але так як дочка довчалася в Горлівці, треба було іспит здавати, я почекала її, і 28 числа ми виїхали з Донецька.

Я довго не могла повірити в те, що відбувається, поки донька не зателефонувала та сказала: «Мамо, над нами літаки літають, щось розкидають». На зупинці люди почали бігти та кричати: «Літак!» Мирні жителі припустити не могли, що таке може бути. Було дуже страшно!

Блокпости бачила, все чула, бачила вибухи, потрапила під обстріл, коли їздила за речами в 2015-му взяти якийсь посуд, речі. На залізничному вокзалі в Донецьку виходжу, там сьома маршрутка, я сідаю, і всі люди починають вискакувати. Вони не можуть зрозуміти, що таке: там стріляють, тут вибухи. Вони всі біжать у підземний перехід, я і ще двоє людей залишаються в цьому автобусі. Я не знаю, що робити, розгубилася. І тут жінка одна кричить водієві: «Чого стоїш? Поїхали!» І він як рвонув!

Потім я дізналася, що було дуже багато влучань у районі вокзалу: кому руку відірвало, кого вбило. І всю ніч я просиділа одна вдома. Де бомбосховище, я не знала. Був найсильніший обстріл, я закрилася у ванній, не знаю, скільки разів прочитала «Отче наш», потім просто відключилася. Слава Богу, поранених і вбитих я особисто не бачила, а обстріли пережила.

Удруге, коли дочка поїхала в Горлівку забирати документи, ми теж потрапили під два найсильніших обстріли. Сиділи в підвалі вночі разом зі студентами, їх чоловік двадцять було. Коли почався обстріл, я дочку обняла, присіла й розумію, що я нічим не можу її ні захистити, ні врятувати.

Усі думали, що це ненадовго, тижнів на два, максимум на місяць, навіть на місяць ніхто не розраховував. Усі думали, що постріляють і підуть. Або не постріляють, а полякають.

У ті дні я зрозуміла, що розслаблятися не можна, треба бути завжди напоготові, готувати дітей. У мене розпалася сім’я, я залишилася одна, втратила все. Зараз, якби мені не дали в гуртожитку ліжко-місце, залишилася б на вулиці.

Дочка вийшла заміж, коханий чоловік поїхав за кордон, однокласник «кинув» мене з батьківською землею, можна сказати, обвів навколо пальця, і в мене не було можливості домогтися справедливості. У 2015 році я втрачаю маму, у 2017-му помирає батько, у 2019-му помирає рідна сестра. Із нашої сім’ї я залишилася одна, тому для мене ці роки найважчі.

Хочеться забути все, як страшний сон, але не виходить. Уже не так чітко пам’ятаєш, реагуєш, але все одно це біль на все життя.

Переїхала я до Запоріжжя. Мені знайома сказала: «Чого ти там сидиш? Їдь!» Кажу, що дитину дочекаюся, а тут грошей немає, ми сидимо з донькою вдома, і тут починають стріляти. «Доця, — кажу, — дивись в Інтернеті квитки на Запоріжжя». А в нас 90 гривень у кишені. Вона каже: «Мамо, є два квитки». Ми приїжджаємо на вокзал, а там черги, увесь вокзал забитий. І одне віконце, стоїть там один чоловік. Напевно, ангел-хранитель є в нас. Я підходжу до того віконця, чоловік бере квиток, а я кажу доньці, що якщо грошей не вистачить, то поїдеш одна, а я потім щось придумаю. Ми беремо два квитки та пляшку води.

У Запоріжжі мене подружка зустріла й запропонувала жити тут. Вона виїжджала в Канаду, дочка тут її залишилася. Моя дочка з хлопцем зняли квартиру й перейшли туди. Раніше б я цього ніколи не дозволила, але діватися нікуди було. Потім я то в дочки, то в цієї дівчинки жила, потім мені дали в гуртожитку ліжко-місце.

Мені постійно траплялися люди, які допомагали, підтримували, підказували. Це дійсно важко, коли ти приїхав, а грошей немає. Спасибі подрузі, що підтримала.

Змінилося моє ставлення до життя. Я навіть людям кажу, які не хочуть жити: поїдьте туди та спробуйте, тоді ви зрозумієте, що таке життя. Це говорити легко, що не хочу жити, а коли в такому становищі опиняєшся, тоді розумієш і цінуєш.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2015 2017 Аудіо Історії мирних жінки 2014 2015 2017 2019 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій