Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Анастасія Абдулаєва

«Бути українцем – мати незламність духу, бути вільним у всьому!»

переглядів: 21

Абдулаєва Анастасія, учениця 10 класу ліцею №1 ЦДЮТ МАН секція "Літературна творчість"

Вчитель, що надихнув на написання есе - Василенко Оксана Миколаївна

Чому бути українкою – це  моя суперсила

Коли чую як звучить:« Ще не вмерла України..» –  серце завмирає від гордості за свій мужній, нескорений народ… Так, я пишаюся тим, що маю таку батьківщину! Що народилася саме на цій мальовничій землі!  І як пише Ліна Костенко:

Буває часто сліпну від краси. Спинюсь, не тямлю, що воно за диво, - оці степи,це небо,ці ліси, усе так гарно чисто, незрадливо, усе як є – дорога, явори, усе моє, все зветься – Україна.

Скільки ж дивовижних місць, які мені потрібно буде відвідати: дендропарк «Софієвка», парк Київська Русь, заповідник Асканія-Нова, Шацькі озера і Карпати – та ще скільки всього, що й життя, мабуть, не вистачить на всю цю красу! Тому що, перш ніж подорожувати світом, варто спочатку вивчити і побачити свою рідну країну. Інакше – який же ти патріот? Це ж усе тут моя суперсила!

Мені зараз шістнадцять, я виросла у вільній країні, у дружній родині. Я мала надію на те, що буду через два роки вчитися у Харкові в політехнічному універі. Але, як каже моя бабуся: « Хочеш розсмішити Бога – розкажи про свої плани». Я якось не придавала значення цим словам, цій народній мудрості, але виявилось, що будувати плани на декілька років наперед,  не таке вже й корисне заняття.

Правду кажуть, що наш мудрий народ зібрав усі знання, увесь досвід, і в прислів’ях та приказках передав наступним поколінням, щоб уберегти нас від помилок. Де ще у світі є стільки прислів’їв, казок, легенд, пісень? Де ще є такі майстрині, що вишивають сорочки відомі у всьому світі?

Ми, українці, віримо, що сорочки вишиті власноруч, наділені  величезною силою, тому що в них закодовано свої «щастя і доля, життя і воля». Свою вишиту сорочку дуже  люблю. Одягаю її на шкільні свята до спідниці або до широких класичних штанів і почуваю себе захищеною. Я помітила, що окрім прямих сорочок, зараз усе більше  з’являються  більш сучасні  фасони. Блузки, сарафани, футболки з рослинним та геометричним орнаментом, вигляд  у них  дуже стильний.

Бути українцем – мати незламність духу, бути вільним у всьому! Клята війна… Усе наше ми обов’язково повернемо… Біженці і переселенці повернуться до дому і відбудують Україну. Відродяться від вибухів ліси і пшеничні поля, загояться рани на моїй батьківщині.

Адже земля, де так заливисто співають навесні  солов’ї,  де хрущі над вишнями гудуть – ніколи не буде скорена.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Южноукраїнськ 2022 2023 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій