Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лариса Вікторівна Сидоренко

"Були прильоти під міськраду, на ринок. Люди загинули"

переглядів: 14

Лариса Вікторівна з 2014 року тікає від війни. Всю її сім’ю розкидало далеко по світу, племінник воює. Вона вже давно не бачила двох онучок

Мені 53 роки. Сім’я була колись велика, а зараз я сама залишилася. Я з Мар’їнки. У 2014 році наше підприємство перевели в Курахове, це за 15 кілометрів від мого міста. Там я жила до повномасштабного вторгнення. Коли почалися прильоти по Кураховому – переїхала в Черкаську область, у Городище. Зараз тут орендую житло. 

Взагалі, для мене війна почалася з 2014 року. А у 2022-му я зранку залізла в Інтернет і побачила, що по всій Україні – прильоти. Але в Кураховому ще нічого такого не було. Дивилася в новинах, що й де відбувається. 

Був приліт в сусідній будинок у мене на очах. Дах горів, а весь чад і дим пішов до мене. Люди досі там живуть, а в мене нервова система цього не витримала, і я через декілька днів поїхала. 

Я не можу переносити гучних звуків. Приїжджала декілька разів туди по речі – бачила, що були прильоти під міськраду, на ринок. Люди загинули. Це дуже важко морально.

Нас із Курахового автобус евакуаційний вивозив. Я їхала зі знайомою. У неї чоловік загинув, я допомагала його поховати. Вони до останнього в Мар'їнці сиділи. З нею поїхали в Дніпро, нас поселили в місці, спільному для всіх. А потім я зв'язалася зі своєю знайомою, і вона запропонувала на Черкащину переїхати. Мені пощастило, що все склалося нормально. Правда, я боялася їхати залізницею. Різні погані думки в голову лізли.

Я отримувала в Кураховому гуманітарку. А зараз мешкаю в Городищі, і тут я нічого не отримую, бо я не підпадаю під їхні категорії.  Правда, дві гуманітарки мені «Новою поштою» переслали від нашої громади. Харчуюся тим, що з Курахового одержала. Там дають гуманітарку всім: і місцевим, і переселенцям. Ще мер курахівський робить так, щоб люди не платили за житло. 

Мій син із 2012 року живе в Донецьку, і я його не бачила вже кілька років. Я не можу туди поїхати, а він – сюди. Тільки зідзвонюємося. Сестра поїхала з дитиною в Польщу, а зараз повернулася в Житомир. Племінник мій воює. Онучку я не бачу. Невістка з сином розійшлися, тепер у Миколаївській області живуть. Інша невістка також поїхала, зараз аж у Німеччині, то я й другу внучку не бачу. Доводиться скитатися, винаймати в людей якийсь куток, бо від Мар'їнки вже живого місця не лишилося. 

У мене таке враження, що нас хочуть знищити. Ми нікому не потрібні. Я, звісно, вірю в нашу перемогу. Мій син помер у 2021 році, він хворів. І мені шкода цих хлопців молодих, які воюють.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Курахове 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій