Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Василівна

«Боялися і спали в підвалах»

переглядів: 682

Мешканка Мар’їнки згадує найстрашніші дні воєнних дій у місті. Після пережитого в неї погіршилося здоров’я, але виїжджати було нікуди.

Війна для мене – то погано. Погано, що вона йде. Як почалося в 2014 році, так вона в мене йде кожен день. І сиділи в підвалах, і з дому не виходили, ні в магазин, ніде. Боялися і спали в підвалах.

Бомбили, стріляли, одне страхіття було. Пережили все, нікуди не виїжджали. Сиділи вдома, тому що нікуди було тікати. Все змінилося найгірше, і воно зараз не сильно добре.

Бувало, по вулицях їздили і танки, і машини воєнні, і бабахкотіло, і чули вибухи. Все ми відчували на собі, все ми бачили. Тому заспокоювали один одного, допомагали стареньким. Жили, як одна сім’я.

У мене снаряд був у дворі і в сусідів снаряди були. Ці страхіття, ці бомбьожки стоять перед очима. Як в городі снаряд упав, то я дуже злякалася. На хаті були пробоїни і скло побилося.

Здоров’я сильно похитнулося, в мене і тиск, і серце, я всього боюся. Хто стукне-грюкне – мене всю теліпає.

Я хотіла б усе забути, тому що воно було страшне. Але не забувається. І другий раз не хочеться в двір виходить, страшно. Яке це горе – війна, коли газу немає, питна вода з мулякою.

Але якийсь спокій зараз трохи є. Уже перестали боятися, до цього привикли, уже якось душа спокійна. Я мрію, щоб війна скоріше закінчилася, щоб діти поприїжджали, щоб були всі разом, щоб люди раділи. Це ж щастя, коли всі дома – внуки і діти, ніхто не хворіє.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій