Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віра

«Боялася ходити по гуманітарну допомогу під обстрілами»

переглядів: 95

Я пенсіонерка. До війни жила в місті Оріхів Запорізької області. Тридцять років пропрацювала вихователем у дитячому садку. 

24 лютого до мене приїхала донька із зятем і онуком із Сєвєродонецька. З 27 лютого почалися обстріли Оріхова – і вони одразу виїхали у Дніпро. 

Мій будинок розташований біля траси Маріуполь-Запоріжжя. Я бачила, як повз проїжджали танки і бронетранспортери. Ховалася у підвал. Виходила ненадовго і знову спускалася. 

У перші дні війни потрібно було займати чергу в магазин із шостої години ранку, щоб купити хоча б щось. Продуктів було мало. Ціни на них зросли. Давали гуманітарну допомогу. Однак я лише раз отримала її. Потім боялася ходити по неї під обстрілами. На початку квітня відновився підвіз продуктів –  стало легше. 

Виїхала 21 квітня. Тоді вже були зруйновані сусідні будинки. Будинок мого брата залишився без даху. В центрі міста лунали вибухи. Над головою літали ракети.

Спочатку приїхала у Запоріжжя. Там мене зустріли волонтери, зареєстрували і дали гуманітарну допомогу. Я оселилася у знайомих. Зараз живу з сім’єю доньки у Дніпрі. Вона народила донечку. Старший син зі своєю родиною виїхав за Київ, а менший живе в Запоріжжі. 

Мене вивіз племінник. Ми виїхали вранці, коли не було обстрілів. Після від’їзду я дізналася, що мій будинок залишився без вікон, ворота у дворі пошкоджені. Довелося просити друзів, щоб звозили мене додому. Я забила вікна, а в будинок не заходила, бо все в ньому вкрите осколками, постраждала техніка і меблі. Добре, що хоч стіни залишилися.

Собаку я відв’язала. Знайомі годують його. А донька із зятем, коли тікали із Сєвєродонецька, забули забрати кішку. Наступного дня зять, незважаючи на небезпеку, повернувся по неї. Зараз вона живе з нами в Дніпрі.

Хочеться, щоб якнайшвидше закінчилася війна. Вже багато знайомих загинуло. Сподіваюся, що Україна переможе і все буде добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Оріхів 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій