Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Поліна Смірнова

"Болить душа і навіть тіло"

переглядів: 155

Смірнова Поліна, 15 років, 10-А клас, Броварський ліцей I-III ст№ 10

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Литовченко Світлана Петрівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

24 лютого коли в Україні пролунали перші вибухи і було оголошено про початок повномаштабної війни, я не усвідомлювала до кінця, що це означає.. Не розуміла на скільки часу це продовжиться, що буде далі з моїм життям і життям моїх близьких. Все навкруги: напруга батьків, внутрішня паніка, хвилювання друзів - здавалося нереальним, наче один день перекреслив всі плани і майбутнього не буде, здавалося що цей день ніколи не закінчиться. І кожного разу заплющуючи очі, я справді вірила, що все це буде просто жахливим сном.. але кошмар виявився надто правдоподібним.. і довгим.

Весь жах війни я зрозуміла тільки, коли опинилась на окупованій території. Через величезне (і як потім виявилось не безпідставне) хвилювання за близьких, а саме – бабусю і дідуся, які мешкають у Чернігівській області. Ми з батьками поїхали, щоб забрати їх з-відти і вже разом вирушити в більш безпечне місце. Але ми не встигли.. в село ми приїхали 25 числа, 26 – підірвали всі мости на шляху до Києва, і ми втратили можливість повернутись додому, а 28 – в село увійшли російські війська… Почався найважчий період.

Тоді ж, як прийшли війська пропав зв’язок і інтернет, тому ніякої інформації, окрім радіо, не було. Можливість спілкування з близькими відповідно також зникла. Через деякий час не стало і електрики… Протягом двох місяців ми знаходились в максимально стресовому стані: кожен день чуючи вибухи (від деяких навіть вибивало шибки) і сподіваючись, що в наш будинок не прилетить, незмога навіть вийти на вулицю через небезпеку бути вбитим чи зґвалтованим російським солдатом, не знаючи абсолютно нічого про рідних і боятися ще й за їхнє життя. Про погані житлові умови (не опалюваний будинок і майже не маючи води) й гуманітарну кризу і казати не варто… Хоча навіть в ці складні моменти наша сім’я знайшла можливість допомоги іншим - ми почали займатися волонтерством.

Через мародерство, яке процвітало, гуманітарні грузи до місць призначення не доходили. Тому мої батьки почали возити в наше село і, звичайно, роздавати всім потребуючим молоко (в сусідньому селі знаходилась ферма з коровами, через війну збуту продукції не було і хазяїн роздавав молоко всім бажаючим). Ця допомога дала певну розраду і взаємну поміч від селян, що можна сказати врятувала нас від голодування. І тільки в квітні, переживши всі ці жахіття, ми змогли виїхати з окупованої території.

Після приїзду в рідне місто, дізнавшись всі новини, поспілкувавшись із всіма друзями, насолодившись теплом, світлом, гарячою ванною, тишею за вікном і всіма іншими, звичними в довоєнні часи, благами цивілізації. Я усвідомила і здивувалась, як змінився світогляд людей, як в них прокинувся патріотизм, наскільки песимістичними і тяжкими в спілкуванні стали, раніше веселі й приємні люди, скільки болю зазнали інші, що вони втратили.

Як і в перший день мого приїзду додому так і по сьогоднішній день від чіткого розуміння, того, що вже нічого не буде «як раніше» (хоча надії на це досі живе глибоко в серці) болить… Болить душа і навіть тіло, яке кожної клітинкою свого буття хоче повернутися в 23 лютого і навічно залишитися в ньому. Але потрібно жити далі, так, «як раніше» вже нічого не буде, а буде все тільки краще, яскравіше, веселіше, приємніше… Жити в мирі.

І якщо відповісти на питання «що для мене Мир?» - то я б сказала: не чути вибухів над головою і не жити в постійному страху за своє життя. Мир – це мати на столі хоча б одну скибку хліба. Мир – це можливість вийти на вулицю, на якій не стоять танки чи озброєнні орки. І єдине моє бажання: це щасливе майбутнє в вільній, незалежній, мирній Україні! Слава Україні!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бровари 2022 Текст Історії мирних діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода діти перший день війни 2022 окупація Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій