Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Софія Сергіївна Гринько

"Болісний момент, коли я дізналась, що мій будинок згорів"

переглядів: 169

Я щойно закінчила університет. Жила одна зі своїм котом, працювала у Маріупольському центрі малого і середнього бізнесу, допомагала людям знайти свою справу.Також у Маріуполі жили мої батьки. Мій тато поліцейський. Він до останнього залишався у Маріуполі, скільки міг.

Напередодні 24 лютого 2022 року я збиралася у відпустку. Збирала речі до 6 ранку, потім заснула на три години, і мене розбудив дзвінок мого батька. Він сказав, що розпочалася повномасштабна війна і що у нашому місті вже чутно вибухи. Під час розмови я теж почула вибухи. Я зібрала більше речей, забрала кота, зателефонувала мамі, і ми поїхали з Маріуполя до наших родичів у Дніпро. У перший же день війни.

Коли ми виїжджали, то один виїзд з міста був уже закритий. Ми хотіли поїхати по Запорізькій трасі, але поїхали через наразі окуповану територію. Бачили як їдуть наші військові у бік Маріуполя, а ми їхали у протилежний - з міста.

Я дуже хвилювалася за батька, поки він був у Маріуполі. З ним майже не було ніякого зв'язку.

Ми не знали, чи він живий. Це були найболючіші моменти - коли ми не знали, що з батьком, і найрадісніші - коли він виходив на зв'язок і потім його дзвінок, що він нарешті виїхав звідти. І другий болісний момент, коли я дізналася, що мій будинок згорів.

Було дуже важко читати новини з Маріуполя. Я надсилала повідомлення всім знайомим, щоб вони евакуювалися, але меседжі далеко не завжди надходили. А коли надходили, то евакуація відкладалася, тому що не було можливості вивезти людей.

Я спостерігала за тим, як наші воїни захищають "Азовсталь". Якийсь час я працювала на "Азовсталі" і розуміла, що там, де я ходила на роботу, все було знищене і розбомблене.

Найбільше шокувало те, як швидко розвивалися події, які масштаби руйнувань. Мене досі шокує те, як окупанти поводяться з людьми, з їхнім майном, з їхнім житлом. Як вони без докорів сумління знищують усе те, що люди будували роками.

Зараз я працюю у Тернополі у центрі підтримки ЯМаріуполь і продовжую допомагати мешканцям свого міста.

Я сподіваюсь, що війна закінчиться у цьому році. Я хочу повернутися в український Маріуполь і бути частиною відновлення свого міста.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій