Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія

«Біля криниці лежали загиблі»

переглядів: 75

У 2014 році я з родиною переїхала з Донецька в Маріуполь. Ми знайшли роботу. Думали, що залишимося надовго, однак минулого року нам ще раз довелося переїжджати. 

24 лютого, о п’ятій ранку, мені зателефонували знайомі і сказали, що почалася війна. Тоді я ще не усвідомила, що сталося. О пів на шосту пішла вигулювати собаку. Бачила, як виїжджали мої сусіди. Потім зателефонували колеги й сказали, що треба негайно виїжджати. Вони поїхали, а я залишилася, бо надіялася на краще. Хотіла в суботу виїхати останнім рейсом до Дніпра, однак його скасували. 

Я жила у Приморському районі. Перебіжками ходила по воду до криниці у Приморський парк. Біля неї лежали загиблі. Їжею ділилися між собою усі жителі будинку. 

Найстрашнішими були авіаобстріли. Я сиділа в підвалі й молилася, щоб літаки не долетіли до нашого будинку. 

Я виїхала двадцятого вересня. Мені вдалося спіймати зв’язок і зателефонувати доньці, яка була в Миколаєві. Я благала її знайти можливість забрати мене. Вона розіслала у соцмережах прохання про допомогу, вказавши, в підвалі якого будинку я сиділа. Відгукнулася одна родина, яка мала забирати з нашого району свою стареньку матір і сина. Так зовсім чужі люди довезли мене й мого песика до Бердянська. Донька через своїх знайомих знайшла мені там житло. Звідти я на евакуаційному транспорті добралася до Запоріжжя. Це була страшна дорога. Зусібіч стояли згорілі автомобілі. У Запоріжжі волонтери нагодували й надали нічліг. Наступного дня я на переповненому потязі поїхала у Львів. Там зустрілася з донькою. 

Хочеться жити спокійно, без війни. Хочеться мати свою домівку і бачити рідних поряд.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій